Praktikantprogram

Sök som praktikant

Framtidsjorden söker två praktikanter för en fyra månaders utlandspraktik under vårterminen 2018. Praktiken syftar till att få fördjupad kunskap om miljö och utvecklingsfrågor genom praktik hos Framtidsjordens medlemsorganisation Kudumbam i Tamil Nadu, Södra Indien.

Efter en kortare förberedelsekurs på Framtidsjordens kontor i Stockholm reser de två antagna praktikanterna till Kudumbam i början av mars. Hemresa i slutet av juni. Ett kortare efterarbete bedrivs under sommaren 2018.

Vi, Rebecka och Josefin, är tillbaka på CIRHEP igen och nu väntar några veckor med filminspelningar. Mohan berättar om hur de arbetar tillsammans med bönderna och utvecklar klimatanpassade tekniker för att ta vara på regnvattnet. "We catch the rain where it falls", säger han. Syntolkning: En man sitter på en stol och blir filmad och intervjuad av två kvinnor. #climatechangeadaptions #sustainableagriculture #watershed #eccofriendly

Praktikantprogrammet är en möjlighet för dig mellan 20-30 år att komma ut för att lära och delta i utvecklingssamarbete i praktiken. Du lär även känna Framtidsjorden i Sverige.

 

Vem söker vi?
Vi söker dig:
– som är mellan 20-30 år.
– som har ett intresse för globala utvecklingsfrågor.
– vill öka din kunskap om hållbar utveckling.

Meriterande är:
– engagemang i någon förening.
– erfarenhet av/utbildning inom av lantbruk och odling.
– kunskap i digitala medier och layout.
– erfarenhet av/ utbildning inom journalistik och skrivande.

Erfarenhet av kulturella utbyten är ett plus men du får inte tidigare ha varit anställd hos Framtidsjorden eller har deltagit i en praktik finansierad genom UHR.

Vi stävar efter en blandad praktikantgrupp med många olika erfarenheter representerade.

Tidsplan
Praktikantprogrammet börjar med en vecks förberedelsekurs i februari 2018, utlandsvistelse mars-juni och ett mindre informationsarbete efter hemkomst på valfri ort.

Vad kommer du göra?
Som praktikant
hos Kudumbam kommer du att vara med i deras löpande verksamhet på gården Kolunji och/eller med projekten i kustområdet. Kudumbam har tänkt att praktikanterna främst ska hjälpa till med dokumentation och kommunikation (sociala medier, filmer, tryckmaterial etc), men en plan kommer att utvecklas mellan organisationen och de antagna praktikanterna utifrån intressen och kompetens. Du blir under din praktik en viktig länk mellan Sverige och Kudumbam. Efter praktiken blir du en informatör för Framtidsjorden och ska sprida din erfarenheter. Detta arbete sker självständigt med stöd ifrån Framtidsjordens handläggare.

Se filmen om praktiken på Kudumbam i Indien nedan:

Finansiering
Vi står för
resa, vaccin, visum, försäkring, kost och logi under praktiken.
Mat och uppehälle under
perioden i Stockholm finansierar praktikanten själv.

Praktiken finansieras av Sida genom Universitets- och Högskolerådet samt Forum Syd.

Ansökan
Skicka in ett personligt brev som motiverar ditt intresse för praktiken och ett kortfattad CV till linn.rabe@framtidsjorden.se senast 14/1 2018. Intervjuer kommer att ske under vecka 4.

Vill du veta mer?
Vi har sammanställt svar på de vanligaste frågorna under Vanliga frågor.

Vi har just nu praktikanter ute i tre länder, så för mer information om deras erfarenheter läs gärna på bloggen www.forandra.framtidsjorden.se och följ Framtidsjorden på instagram.

Har du specifika frågor kontakta: linn.rabe@framtidsjorden.se

(Jag kommer under stora delar av ansökningstiden att besöka nuvarande praktikanter i Latinamerika och har därför sporadisk tillgång till internet).