Praktikanter berättar↴

Hur är det egentligen att vara ute som praktikant? Några av Framtidsjordens praktikanter berättar om sina upplevelser och erfarenheter.

“Från min tid som praktikant tar jag med mig en stor glädje, massvis med ny kunskap och en helt ny syn på klimatfrågan”
– Alexander, f.d. praktikant

Felicia, praktikant på Kudumbam

Placering: Organisationen Kudumbam i Indien, Tamil Nadu

Varför sökte du till Framtidsjordens praktikantprogram? Jag sökte praktikplatsen Framtidsjorden för att jag är intresserad av min omvärld och tycker det är spännande att se hur ideella organisationer jobbar på gräsrotsnivå. Jag har en kandidatexamen i socialantropologi och psykologi, och är nyfiken på och intresserad av hur människor lever och jobbar på olika platser i världen, och vad som ger dem mening. Jag har rest en del i Asien tidigare och tyckte därför det var lockande att åka till just Indien.

Vad fick du göra som praktikant? Som praktikant på Kudumbam fick jag jobba väldigt brett. Vissa dagar satt jag på kontoret och jobbade med sociala medier för att sprida den kunskap jag införskaffat, andra dagar följde jag med ut i fält för att se hur bönder jobbar med torkan och andra komplicerade problem och ibland åkte jag med till Kolunji farm och lekte med barnen som bor där. Jag kände alltid att jag kunde be om att få göra saker eller följa med på utflykter – de på organisationen var väldigt måna om att jag och de andra praktikanterna skulle lära oss så mycket som möjligt, ofta på våra egna villkor.

Vad tar du med dig från din tid som praktikant? Att alla människor gör sitt bästa för att ha en bra vardag, i Indien som i Sverige. Vare sig det handlar om att göra det genom att jobba för kvinnors rättigheter eller kämpa för en bättre miljö. De människor jag har mött här i Indien är så passionerade inför det de bryr sig om, och sätter sig helt in för att skapa förändring även om det kan vara kontroversiellt. Det är inspirerande att se och att få vara en del av. Jag har även lärt mig mycket mer om ekologiskt jordbruk. Jag visste en del innan jag kom till Indien, men genom att vara på plats rent konkret och med egna ögon se hur bönderna jobbar och höra hur problematiskt det är med konstgödsel och olika kemikalier, både för jorden, grödorna och bönderna, har gjort att jag fått en större inblick i detta.

Alexander, praktikant på CIRHEP

Placering: Organisationen CIRHEP i Indien

Bakgrund:​ Sen gymnasiet har jag arbetat i flera år och sen gått kandidatprogrammet i journalistik. Under tiden har jag försökt att se så mycket av världen som möjligt.

Varför sökte du till Framtidsjordens praktikantprogrammet? Efter att jag avslutat mina universitetsstudier funderade jag över vad jag ville göra. Jag ville inte göra snabba nyheter utan på något sätt försöka kämpa för positiv förändring i världen. När jag hörde om praktikantprogrammet kändes som ett steg i helt rätt riktning.

Vad tar du med dig från din tid som praktikant? Från min tid som praktikant i södra Indien tar jag med mig en stor glädje, massvis med ny kunskap och en helt ny syn på klimatfrågan. Det är inte en lätt omställning att gå från det snabba livet i Stockholm till landsbygden i Indien, men när jag väl klarat av den var det helt fantastiskt. Som praktikant på CIRHEP fick jag verkligen bli en del av byn. Det sociala är en viktig aspekt när man kommer till en så pass främmande plats och både personalen på organisationen och de boende i området var mycket måna om att jag inte skulle känna mig utanför på något sätt. Under mycket av tiden i början hänger man på olika personer på organisationen för att lära sig, vilket kan vara allt från mycket givande till bisarrt. För mig och min resekamrat blev utmaningen sen att hitta ett sätt för organisationen att dra nytta av våra kunskaper. Det lyckades vi med efter en rad möten och att göra den film vi gjorde åt CIRHEP var en otrolig upplevelse.

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att söka praktikantprogrammet? Jag kan utan minsta tvekan rekommendera praktikantprogrammet! Mitt tips till framtida praktikanter är att inte vara rädd för att komma med egna idéer på vad er roll ska innefatta. Ni kommer säkerligen komma med en hel massa kunskap som de skulle kunna dra nytta av. Våga fråga vad de behöver! Med det sagt, missa inte chansen att lära er så mycket ni kan av några av de mest inspirerande människor jag någonsin träffat!