Sök som praktikant↴

Att vara utlandspraktikant genom Framtidsjorden hos någon av våra medlemsorganisationer är en fantastisk möjlighet att lära mer om utvecklingssamarbete i praktiken. Vi riktar oss till dig som vill lära av och tillsammans med andra för att stärka ditt engagemang för miljörättvisa.

Vi har två upplägg – praktikantkursen Global rättvisa som sträcker sig över ett läsår och praktikterminen som går över vårterminen.

  • Rekryteringen för praktikantkursen Global Rättvisa 2020-21 som vi bedriver tillsammans med Biskops Arnö Nordens Folkhögskola och Latinamerikagrupperna är nu slutförd. Vi kan ta emot intresseanmälningar till reservlistan för eventuella sena avhopp.
  • Rekryteringen för vårterminen 2020 påbörjas i oktober. Intresseanmälningar kan redan nu skickas till praktik@framtidsjorden.se

 

 

Våra praktikantkurser är till för att stärka det civila samhället. Den är för dig som vill lära dig mer om klimaträttvisa, matsuveränitet och organisering i praktiken. Programmet syftar till att ge djupare kunskap om miljö- och utvecklingsfrågor genom praktikplatser med Framtidsjordens medlemsorganisationer i Indien och Latinamerika. Praktiken är minst 16 veckor.

Utbildningsmål

Större förståelse för komplexiteten i utvecklingssamarbete.

Ökad förmåga att engagera sig inom det svenska civilsamhället, ideellt eller professionellt.

Vem letar vi efter?
Vi letar efter dig:
» som är mellan 20-30 år.
» som har intresse för globala utvecklingsfrågor.
» vill öka din kunskap om praktiskt arbete för hållbar utveckling genom att lära av människor i andra levnadssituationer.
» som har grundläggande kunskaper i spanska (för placering i Latinamerika) eller engelska (för placering i Indien).

Meriter:
» Engagemang i någon förening.
» Erfarenhet av/utbildning inom jordbruk och odling.
» Kunskap om digitala medier och layout.
» Erfarenhet/utbildning i pedagogik.
» Erfarenhet av/utbildning i kommunikation (t.ex. journalistik, fotografi eller skrift).

» Kunskap och intresse för hantverk, som tillexempel stickning.

Erfarenhet av kulturutbyten är ett plus, men du får inte tidigare ha varit anställd i Framtidsjorden eller deltagit i en praktik som finansieras av UHR.

Vi strävar efter en blandad praktikgrupp med många olika erfarenheter representerade.

Vad gör du under praktikplatsen utomlands?
År 2020 har vi praktikplatser med medlemsorganisationer i Argentina, Bolivia, Colombia, Ecuador, Indien och Peru.
Du kommer att lära dig om matsuveränitet, klimatförändringar, organisering i civilsamhället i praktiken och att se den stora kampen i dagliga händelser. Hela praktikplatsen bygger på lärande genom erfarenhetsutbyte med andra, både före, under och efter praktikperioden.

Vad som händer under praktikperioden skiljer sig mellan land, organisation och period. Först och främst kommer du att lära dig om organisationen och dess situation genom att delta i det dagliga arbetet. Till exempel kommer du att kunna delta på kvinnors gruppmöten, etablera en balkongodling, delta undervisning med skolklasser, dokumentera priser av ekologiska grödor och underhålla solceller. En plan lärandemål kommer att utvecklas mellan organisationen och praktikanterna baserade på intressen och färdigheter. Under din praktik blir du en viktig länk mellan Sverige och organisationen. Till exempel kommer du att skriva på Framtidsjordens blogg och Instagram.

Efter praktikperioden blir du informatör för Framtidsjorden och sprider dina erfarenheter genom en informationskampanj som du själv planerar och genomför. Detta arbete utförs med stöd av Framtidsjordens handläggare.

Finansiering
Framtidsjorden står för resor, vacciner, viseringar, försäkringar, mat och logi under praktikperioden.
Mat och boende under perioden i Stockholm finansieras av praktikanten själv. Praktiken finansieras av Sida genom Universitets- och högskolerådet och Forum Syd.

Perioden hos Biskops Arnö är CSN berättigat enligt gymnasie/folkhögskolekvoten.

Ansökan

Ingen rekryteringsprocess pågår just nu men du kan alltid skicka en intresseanmälan till oss på praktik@framtidsjorden.se

Sista ansökan för vt21 är i mitten av oktober och sista ansökan för läsåret 21-22 är i mitten av april

Vill du veta mer?
Vi har sammanställt svar på de vanligaste frågorna i FAQ.

Forum syds artikel om hur praktikantprogrammet stärker civilsamhället, passerat på erfarenheter av Framtidsjordens praktikanter.

Praktikanterna för Framtidsjorden bloggar under sin tid. Du kan läsa mer om deras erfarenheter på bloggen www.forandra.framtidsjorden.se och följa Framtidsjorden på instagram.

Om du har specifika frågor, kontakta: linn.rabe@framidsjorden.se eller praktik@framidsjorden.se.

Vill du veta mer? Se filmen om praktik vid organisationen Kudumbam i Indien.