Odlingsdag i Malmö

Hur kan vi så ett frö för att väcka hållbarhetstänk hos unga? Vi tror på att väcka engagemang!

Välkommen på Odlingsdag tillsammans med Framtidsjorden och Växtverket.

Datum: Söndagen 19/5
Tid: kl 11:00 – 15:00
Plats: Guldängen i Malmö

Mera information hittar du på vårt Facebook-event: https://www.facebook.com/events/418267008993503/?active_tab=about och hos vår samarbetspartner för dagen http://www.vaxtvarket.se/

Vi som anordnar eventet är praktikanter hos Framtidsjorden. Vi har under fem månader bott i Indien, Bolivia eller Ecuador där vi arbetat med hållbarhet. Tanken med praktiken är att praktiskt arbeta på Framtidsjordens systerorganisationer för att öka förståelsen kring sociala och ekologiska hållbara samhällen. Innan och efter praktiken går vi kursen Global RättvisaBiskops Arnö. Odlingsdagen är en del av vårt efterarbete och för att skapa hållbara samhällen.

Om du är nyfiken på praktikantprogrammet är du mer än välkommen. Vi som kommer finnas på plats och som gärna berättar om vår upplevelse är:

Isabell & Sofia. Vi befanns oss i Mumbai kombinerat med landsbygden, ca fyra timmar bort från Mumbai i södra Maharashtra. Var på organisationen Srushtidnyan. Deras fokus är att lyfta och informera om klimatfrågor.

Elvira & Carin. Vi befann oss på landsbygden utanför Nilakottai i Tamil Nadu i södra Indien. Organisationen som vi bodde hos heter CIRHEP och jobbar för att stärka kapaciteten på landsbygden, genom bland annat vattenkonservation och förespråka ekologiskt odling.

Agnes & Elise. Vi bodde utanför Quito i Ecuador och praktiserade på en organisation som heter Fundación Cambugán. Fundación Cambugán arbetar med återplantering av molnskog, restaurering av lokala ekosystem och agroekologi samt aktivt med de folkgrupper som bor i anslutning till skogen. De jobbar för att skapa hållbara utvecklingsmodeller som tar hänsyn till både människor och miljön.

Karin. Jag gjorde min praktik i Bolivia och befann mig mestadels ute på landsbygden. Under min praktik bodde jag hos urfolket Guaraní och fick följa deras liv.

Den 18/5 kommer vi vara med på Odlingsfestivalen på Claesgatan och Mitt Möllan. Under dagen kommer det arrangeras sticklingsbyte, odlingstips, seminarier, pimpa din kruka, och ett försäljningstorg med växtloppis, grönsaksförsäljning och mat av lokala odlare. En vårdag full av odlingsglädje, inspiration och jordiga fingrar helt enkelt! Mera information om detta event finner du på Facebook-eventet:https://www.facebook.com/events/423252685118976/

Vad menar vi med hållbarhet?
Det är svårt att missa dagliga nyhetsrapporteringar om skogsbränder, översvämningar, avskogning och flertal andra katastrofer som sker runt om i hela världen. Det talas om att jorden har begränsade resurser, men vi skulle behöva vända på diskursen – det är människor som överanvänder resurser. För att vi ska kunna leva hållbart krävs det att vi strävar efter hållbar utveckling inom olika områden.

Social hållbarhet – samhällen bör vara långsiktigt stabila där grundläggande mänskliga behov uppfylls.

Ekologisk hållbarhet – hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt.

Ekonomisk hållbarhet – ett samhälles ekonomi bör anpassas efter vad miljön och människors hälsa tål. Investeringar i hållbara och långsiktiga lösningar som värnar om miljön och människan.

Under dagen kommer vi att ha en hel del olika aktiviteter:

Teaterföreställningen Grönsaker – Platsar ni på tallriken?

En lekfull teaterföreställning om Grönsaker – Platsar ni på tallriken? En kvarts lång föreställning om svenskarnas favoritfrukt bananen, den sura citronen, superbäret blåbäret, det lokala äpplet och den knöliga potatisen. Hur hamnar de på tallriken? Föreställningen kommer hållas kl 11:30 och kl 14:00.

Bihotellet Rädda Bina
Bina är en grundpelare för att blommor ska blomma och växter växa vidare. Bina har en stor uppgift på planeten då en tredjedel av den mat vi äter är pollinerad av bin. Tyvärr så håller bina på att försvinna och blir allt färre. Anledningen är att människor har förändrat naturen som indirekt förändrar binas livsmiljö. Vi kommer under dagen att demonstrera hur man bygger ett bihotell.

 Vill du göra en insats för bina redan nu? Eller för humlorna eller någon annan insekt? Här är länkar till hur du kan bygga ditt egna bihotell:

https://www.naturskyddsforeningen.se/bygg-ett-bihotell

https://alltombiodling.se/sa-bygger-du-ett-insektshotell/

Måla med det vi redan har? Måla med matavfall
Inspirationen till denna station fick vi i Indien under högtiden Holi som firas i mars. I Mumbai firade Framtidsjordens praktikanter Sofia och Isabell denna färgfestival där man kastade färg på varandra. Organisationen United For Compassion i Indien anordnade en Holi med ingredienser av nedbrytningsbara ämnen och överbliven matavfall från högtiden. Under dagen kommer barnen att kunna få måla med de kreativa lösningar vi kommer på under dagen. Kan ditt kaffe som du inte drack upp istället bli färg till en trästomme som vi målar på en täckning? Eller kan skalet på rödbetor tillsammans med vetemjöl eller lotion utgöra en avgiftsfri ansiktsmålningsfärg? 

Sopberget – Återvinn din vardag
Att återvinna spar på energi och naturresurser. Genom att hålla isär olika material kan man återvinna dem för att skapa nya produkter. Att slänga saker i naturen är farligt, och det tar tid att brytas ned. En slängd glasflaska tar 1 miljon år att brytas ned! Därför kommer vi under dagen ha stationen Sopberget där man kommer att lära sig om sopor och om källsortering. Övningen går ut på att lära sig om vad som skiljer de olika materialen åt samt vad som händer när du återvinner. Sopberget passar alla åldrar och hinderbanan kan anpassas efter förmåga.

Har du ett Insektsmedel i köksskåpet?
Ibland kan man få problem med att skadeinsekter tycker lite för mycket om grödan man odlar. Under praktiktiden hos en organisation i södra Indien så fick vi praktikanter lära oss att tillverka helt naturligt insektsmedel som man kan spraya på de berörda växterna. Det viktiga med ett insektsmedel är att vi ofta vill skrämma iväg en viss sorts insekter, samtidigt som man fortfarande vill ha besök av pollenerare. Hur tillverkar man då detta simla insektsmedel?

För att skapa en liter av insektsmedlet behöver du:
18 gram vitlök (utan skal)
9 gram Ingefära
9 gram chilli

Samtliga ingredienser ska malas ned till en kräm, man han till exempel använda en mixer för detta steget. Blanda sedan den krämiga massan med en liter vatten och rör om väl. Sedan är det bara att filtrera vätskan och spruta det på den berörda växten. Vips så har du fått ett helt naturligt och miljövänligt insektsmedel som du med gott samvete kan använda.

 Vatten – en självklarhet som kan bli en bristvara?
Under dagen kommer vi ha en station där vi kommer tala om vatten. I Sverige förbrukar medelsvensken 140 liter dricksvatten per dygn. Vi är vana vid att ha tillgång till rent vatten i stor utsträckning. Förra året införde flera kommuner bevattningsförbud och uppmanade boende att använda vattnet sparsamt. Tillsammans med barnen kommer vi prata om att vara rädda om det vatten som vi har. Barnen får också själva komma med idéer om hur vi kan samla ihop regnvatten, vad man kan göra för att inte låta vatten gå till spillo.

Clown + Hållbarhet = Sant
Under dagen kommer Totto på besök. Totto vill lära sig hur en clown i den här världen kan bli bättre på att hjälpa naturen. Kanske kan du hjälpa Totto?