Srushtidnyan, Indien

 

Srushtidnyan

Väcker intresse för klimatfrågor

I början av 2000-talet bildades organisationen Srushtidnyan med främsta målet att jobba för ett mer miljövänligt och jämställt samhälle. Klimatförändringar står i fokus, och Srushtidnyan jobbar hårt och mångfacetterat för att sprida kunskap och väcka medvetande om miljöproblematiken, dess konsekvenser och möjliga lösningar. Organisationen har sitt säte i hjärtat av Mumbai, men genomför även projekt och olika aktiviteter i den lilla staden Devrukh och i dess omkringliggande byar – 30 mil söder om Mumbai. Tanken är att organisationen ska nå ut till människor i storstadsslummen såväl som på landsbygden, och gärna skapa ett möte och utbyte mellan dessa.

Den främsta målgruppen är barn och ungdomar, och den bästa mötesplatsen är därmed skolan. Srushtidnyan tror på att om tanken om en mer hållbar och miljövänlig framtid väcks tidigt i livet, så är chansen större att förändring sker. Det största projektet, och hjärtat av Srushtidnyans arbete är därför ”Climate Ambassadors Mumbai Stockholm”. I projektet får ungdomar chansen att bli klimatambassadörer och få extra utbildning inom miljöfrågor. De får även vara med i olika aktiviteter och det finns en möjlighet att få åka på utbytesresa till Sverige. Parallellt med studenterna får lärare också genomgå en grön lärarutbildning, för att kunna ta in miljöaspekter i deras arbete. I alla samarbetsskolor finns en klimatmätningsstation där dagens väder antecknas och statistik förs. På så vis väcks ett medvetande om de olika väderfenomenen och deras inverkan på naturen.

 Undervisning om “the Web of Life”

Föräldrar får gärna också bli engagerade, så olika tävlingar och evenemang arrangeras där föräldrarna får möjlighet att delta. Till exempel anordnas hirsfestivaler, där föräldrarna får bidra med deras bästa recept på en maträtt, snacks eller sötsak med hirs som huvudingrediens. Alla får provsmaka bidragen och sen koras en vinnare. Hirs har många fördelar ur miljö- och hälsoperspektiv, och det är ett mycket uppskattat sätt för föräldrar, barn och lärare att lära sig hur den kan användas.

Utöver arbetet med unga och föräldrar samarbetar Srushtidnyan med andra organisationer för att nå ut till ännu fler. Exempelvis genomdrivs projekt för bevarandet av inhemska medicinväxter, det anordnas större klimatkonferenser och Srushtidnyan ställer gärna upp om en annan organisation behöver hjälp med miljöutbildningar. Ett nytt och stort projekt har just inletts i samarbete med Mumbais motsvarighet till Naturskyddsföreningen – Bombay Natural History Society (BNHS). Det handlar om kartläggning och bevarandearbete av mangroveträsk längs kusten söder om Mumbai.

     


Kontakta Srushtidnyan
E-post: mail@srushtidnyan.org
Webbplats: http://www.srushtidnyan.org