Skridskor till Ladakh!

Ett samarbete mellan Ladakhs vänner, SECMOL och Sundbybergs IK

I slutet av november 2018 kom det ett mail till mig från Sonam Wangchuk i Ladakh. Han är mest känd som en av grundarna av SECMOL, organisationen som driver en egen skola utanför Leh. Sonam är dessutom ingenjör och har under de senaste åren blivit uppmärksammad för sitt arbete med att utveckla metoder för att återfrysa smältvatten från glaciärer (se t ex LadakhNytt, nr 2 2017 om ”Ice Stupas”).

Skälet till att Sonam skrev var att han blivit inbjuden till en konferens i Stockholm på temat ”Water Matters”, i anslutning till Nobelfestligheterna. Hans programpunkt handlade förstås om isstuporna. Vad har nu detta med skridskor att göra kan man undra. Jo, genom sin medverkan hade Sonam och hans kollega fått ett ”huge bagage allowance” – 140 kg – på flygresan hem. De kunde alltså ta med sig annat än sitt personliga bagage. 

Ladakhs Vänner har vid flera tillfällen genom åren hjälpt till att samla ihop begagnad hockeyutrustning från olika klubbar i Sverige till SECMOL. Kunde vi göra det igen? Självklart! Den här gången var det fokus på att stödja flickors möjlighet att spela ishockey i Nubradalen, en ganska isolerad del av Ladakh under vintern. Vi fick ovärderligt stöd av en tidigare praktikant och av ordföranden i Sundbybergs IK. Pucken var i rullning!

Inför Sonams hemresa baxades ett antal stora hockeytrunkar ut till Arlanda för vidare transport till Ladakh. De var till bredden fyllda med målvaktsutrustning, diverse ben- och armbågsskydd, byxor, tröjor, klubbor – och förstås skridskor. Allt i damstorlek.

Det positiva gensvar vi fick från mottagarna i Nubra, sporrade oss till att göra en ny insatts året därpå. Den gången fick vi ordna flygfrakten själva, vilket bekostades av en generös föreningsmedlem. En annan eldsjäl i Ladakh, Nordan Otzer, som själv kommer från Nubra, såg till att lådorna med begagnad hockeyutrustning kom fram lagom till vintersäsongen.

Bilder och rapporter från ishockeyträningen i Nubra inspirerade oss att även i år (2021) samla ihop skridskor för att kompensera för de som gått sönder och för att få ännu fler ungdomar intresserade. Nordan Otzer ställde upp, liksom Deputy Chairman i Ladakh Hill Council, Tsering Angchuk. Efter en hel del byråkratiska turer kom skridskorna fram första veckan i december

Ungdomarna har meddelat att de nu är mogna att bli ett hockeylag som vill utmana andra lag i södra delen av Ladakh. Enligt rapport har indiska lokalregeringen lovat att sponsra en ny ishockeyrink vilket även det är fantastiskt för ungdomarna.

Vi hoppas skridskorna ska ge mycket glädje under vinterhalvåret.
När det är som kallast ligger skolgången nere och alla ungdomar är i behov av aktiviteter.

Ladakhs Vänner ser fram emot att fortsatt få information från Nubra Valley, denna vackra men isolerade dal i Ladakh.

Maud Gyberg och Matts Nordell