Ecuador
Puka Rumi
Puka Rumi

Puka Rumi är en lokal organisation som ligger i Pastazaprovinsen i ecuadorianska Amazonas. Organisationen består av 12 Kichwafamiljer som är medlemmar i urfolksorganisationen CODENPE. De arbetar utifrån mottot och filosofin “Sumak Kawsay”, som kan översättas till “bra levende” (bien vivir). Det handlar om att hitta vägar till ett rättvist, solidariskt samhälle där den individuella och kollektiva utvecklingen ges utrymme samtidigt som man lever i harmoni med naturen.

Puka Rumi har som syfte att skapa en hållbar utveckling, särskilt med fokus på tillämpning, förvaltning och bevarande av naturresurser; att stärka Kichwasamhället genom att arbeta för deras rätt att tala och använda sitt egna språk; samt stärka Kichwafolkets kulturella identitet och bevara den traditionella kunskapen som de besitter.

Namnet Puka Rumi betyder “röd sten” och syftar på en stor helig sten som finns i en flod i området där organisationen arbetar. Den som först upptäckte denna sten var Pedro Lopéz och det är idag flera av hans barn och barnbarn som genom Puka Rumi driver vidare hans engagemang för att bevara naturen i Pastazaprovinsen.

Här kan du läsa en intervju på spanska om organisationens arbete https://iberoamericasocial.com/sumak-kawsay-sumak-allpa-y-sacha-runa-yachay/

Kontakta Puka Rumi
E-post: pukarumikawsay@gmail.com