Puka Rumi, Ecuador

 

Puka Rumi
Puka Rumi är ett nätverk med fokus på miljö- och kulturfrågor, vars centrum är beläget i provinsen Pastaza i den ecuadorianska delen av Amazonas. Här är diversiteten stor, miljömässig såväl som kulturell – i Pastaza bor minst sju olika urfolk. Bland Puka Rumis projekt återfinns två utbildningscenter, ett utomhusmuseum, dammar för uppfödning av inhemsk fisk, återskogning, och åtgärder för att bevara det lokala quichuaspråket och -kulturen. Strävan är att finna sumak kawsay: ett rättvist, solidariskt samhälle där den individuella och kollektiva utvecklingen ges utrymme samtidigt som man lever i harmoni med naturen. Mingas är ett populärt sätt att samarbeta, då alla som deltar i ett projekt hjälps åt med det de kan för att minska bördan för den enskilde – från var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.
Odlingstraditionerna, medicinalplantornas användning och tydning av rovdjurens spår tillhör den ovärderliga kunskap som Puka Rumi befarar är på väg att försvinna i takt med att kapitalismen tränger sig allt djupare in i planetens mest ogenomträngliga hörn. Marken de bor på är starkt eftertraktad av både olje-, gruv- och träbolag och det är ett sisyfosarbete att hålla Agip och Chevron på armlängds avstånd. Puka Rumi har nära samarbete med ACIA, OPIP och CONFENAIE, lokala organisationer som arbetar på bred front mot de multinationella företagens framfart och för urfolkens rättigheter.

Namnet Puka Rumi betyder “röd sten” och syftar på en stor helig sten som finns i en flod i området där organisationen arbetar. Den som först upptäckte denna sten var Pedro Lopéz och det är idag flera av hans barn och barnbarn som genom Puka Rumi driver vidare hans engagemang för att bevara naturen i Pastazaprovinsen. Puka Rumi arbetar outtröttligt för att återskoga det som skövlats, bevara det som bevaras kan och att utbilda för att förankra den lokala förståelsen av regnskogens betydelse.

Här kan du läsa en intervju på spanska om organisationens arbete https://iberoamericasocial.com/sumak-kawsay-sumak-allpa-y-sacha-runa-yachay/

Kontakta Puka Rumi
E-post: pukarumikawsay@gmail.com