LEDeG, Indien

 

LEDeG

När Ladakh öppnade för turism och ”utveckling”, ansågs förändringar i kultur, ekonomi och miljö som harmlösa och som kunde bortses ifrån. Idag är dock dessa förändringar något som skakar framtiden för Ladakh. Som motaktion mot den växande moderna västliga trenden och för att återuppliva den kulturella och biologiska mångfalden bildades LEDeG (Ladakh Ecological Development Group) år 1983. Organisationen bildades, för att stärka det lokala samhället och ekonomin, av Helena Norgberg-Hodge, en svensk lingvist. Norgberg-Hodge fick tillsammans med LEDeG det ”Alternativa Nobelpriset”, ”Right livelihood” priset 1986 för deras arbete.

       

Över de senaste årtiondena har LEDeG påverkat Ladakhs utveckling på många sätt. LEDeG var först med att prata om och introducera konceptet förnyelsebar energi. De var även pionjärer inom fältet av lämplig teknik för området och för ett hållbart samhälle. Ett av dessa tekniker var passiva och aktiva hus. En teknik där man sprider värme i hela huset antigen via solen (passivt hus) eller någon annan energikälla (aktivt hus). Detta för att få upp värmen på ett hållbart sätt i de hus som annars är väldigt kalla under vinterhalvåret. Denna teknik har LEDeG spridit till tusentals hus i regionen. LEDeG har även gett många byar el via solpaneler samt fått dessa byar att införskaffa ett traditionellt sätt att odla ekologiskt.

       

Idag jobbar organsationen även med kvinnogrupper där man ger makt till landsbygdskvinnor genom att skapa självhjälpsgrupper för att bland annat kunna sälja sina hantverksprodukter på den lokala marknaden. LEDeG har även startat ett utbildningscenter där man kan lära sig traditionella sätt att skapa tegelstenar av lera och halm. LEDeG är idag också drivande att förändra stan Leh till en hållbar, inkluderande och livlig stad i Himalaya. Vill du veta om LEDeG tveka då inte att höra av dig till deras vängrupp Ladakhs vänner.

Kontakta LEDeG 
E-mail: mail@ledeg.org
Website: www.ledeg.or