Lära av Syd: Andrea Pinto och Cristhian Cardona Giraldo

Mellan den 27/2 och 9/3 har vi besök av Andrea Pinto och Cristhian Cardona Giraldo från Serraniagua. Deras schema kommer att uppdateras på denna sida.

Serraniagua är en lokalt förankrad organisation för agroekologiska småbrukare, naturreservatsägare, föreningar av ekoturism och gemensamma radiokanaler. De strävar efter att bevara biologisk mångfald och främja agroekologisk produktion. Serraniagua är verksamma i nationalparken Tatamá och området Serranía de los Paraguas i sydvästra Colombia, områden med en rik biologisk mångfald och som räknas som en av världens “hotspots” av biodiversitet.

ANDREA PINTO

Samordnare för Serraniaguas arbete med agroekologi. Teknisk jordbruksrådgivare som arbetar för att främja matsuveränitet, solidaritetsekonomi och för att skydda biologisk mångfald. Andrea brinner särskilt för stärkandet av den autonoma territoriella förvaltningen. Hon arbetar även med hållbar landsbygdsturism.

CRISTHIAN CARDONA GIRALDO

Samordnare för Serraniaguas arbete med samhällsbevarande initiativ och ansvarig för gruppen som bevakar bevarandet av vilda djur. Psykolog och samhällsfacilitator för frågor som berör naturskyddade områden, naturresurser och territoriell miljöplanering. Cristhian arbetar för att främja lokala samhällens deltagande i politiska beslut som rör miljöförvaltning.

Lära av Syd är en informationsturné som organiseras av Framtidsjorden varje år inom olika teman. Syftet med Lära av Syd är delvis att sprida kunskap om förhållandena under vilka våra medlemsorganisationer i Asien och Latinamerika arbetar, och att förmedla den unika erfarenhet och kunskap som dessa organisationer ofta har. Men det handlar också om att helt enkelt öka förståelsen att det som görs i norr är oundvikligen kopplat till det som händer i Syd.

ÖPPNA EVENEMANG

2 MARS: Kampen för matsuveränitet i Sverige och Colombia
KL 13:15-15:00
Sal Vänstran, SLU ALNARP, SKÅNE
Arrangeras i Samarbete med NordBruk. Om Serraniaguas arbete med agroekologi och territoriell förvaltning i Colombia, samt om matsuveränitet i Sverige och hur den kopplar samman till den globala kampen.
Mer info: https://fb.me/e/1cgWVsTFp

4 MARS: After Work med Framtidsjorden!
från Kl 17
Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40, STOCKHOLM
Om Serraniagua, Framtidsjorden och en uppdatering om nätverket i Latinamerikas arbete under pandemin – kom och mingla!
Mer info: https://framtidsjorden.se/4-mars-after-work-med-framtidsjorden/

5 MARS: Klimaträttvisa och kreativ aktivism
KL 13-17
Ekumeniska Centret,
Gustavslundsvägen 18, Bromma (STOCKHOLM)
Andrea och Cristhian inleder Svalorna Latinamerika och Kristna Fredsrörelsens workshop i Kreativ Aktivism med att prata om Serraniaguas arbete, klimaträttvisa och jämställdhet.
Mer info: https://www.eventbrite.se/e/skapa-en-battre-varld-en-kreativ-workshop-om-jamstalldhet-och-klimatet-biljetter-264167601407

7 MARS: Open lecture with Andrea Pinto and Cristhian Cardona Giraldo
KL 14:15-16
CEMUS Library,
Villavägen 16, UPPSALA
Andrea Pinto and Cristhian Cardona Giraldo will elaborate and discuss Serraniaguas important work in the region and the importance of tackling both climate change and biodiversity loss as well as territorial management and the challenges that they face in the region.
Mer info: http://www.cemus.uu.se/march-7-pinto-cardona-giraldo/