Vävning för självständighet

På Ladakh Environment and Health Organisation (LEHO) jobbar vi utöver ekologisk odling mycket med självhjälpsgrupper för kvinnor. Just nu stöttar LEHO 70–80 grupper i byar runtom Leh med 8–16 medlemmar i varje. Grupperna har olika aktiviteter som bland annat stickningsgrupper, förädling av aprikoser och valnötter, dekorering av traditionella möbler, spinning av pashminagarn och försäljning av grödor som de odlat gemensamt. Syftet med dessa grupper är att stärka kvinnornas ekonomiska självständighet och möjliggöra betalt arbete ute i byarna för att minska inflyttning till staden.

Tidigare i veckan besökte vi en nystartad kvinnogrupp strax utanför Leh i byn Farka. I nuläget består gruppen av 16 medlemmar. De senaste 15 dagarna har gruppen haft sin första aktivitet tillsammans, en kurs i mattvävning. Kvinnorna i gruppen har olika erfarenheter och kunskaper sedan tidigare och de försöker därför lära av varandra för att inte behöva anlita dyr expertis utifrån.


Närbild på händer som knyter mattknutar
Två kvinnor arbetar vid gruppens enda vävstol

 


En normalstor matta tar cirka 15–20 dagar att tillverka och kostar mellan 10,000 och 15,000 rupies (1400–2200 sek). Kostnaden för ullgarnet och tråden är cirka 2500 rupies (350 sek). De har svårt att räkna på arbetskostnaden men anser att mattillverkningen är en bra inkomst vid sidan av det hem- och jordbruksarbete som de flesta ägnar sina dagar åt. Mattorna säljs på marknaden inne i Leh och inkomsten tillfaller gruppen.


Innan vävningen börjar måste garnet nystas. På bilden syns en kvinna som spänner upp garnet åt den som nystar.

För tillfället har gruppen endast en vävstol och de turas om att väva i omgångar. Hälften av gruppen är där varannan dag tillsammans med en kunnigare medlem. LEHO har sponsrat med ytterligare en vävstol, men på grund av vägproblem är den strandad i Manali på andra sidan bergen. Förhoppningsvis är den snart här och underlättar för gruppens fortsatta arbete.

Nudol från LEHO tillsammans med delar av gruppen utanför vävstugan

/Clara, Filippa & Hilda

One Comment

  • Maud Gyberg Svara

    Tack för en väldigt informativ och trevlig blog. Bilderna är också härliga. LEHO gör ett fantastiskt arbete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *