Välkommen till Peru, Ayacucho!

Hola amigos!

Här på bilden ser ni två glada men lite mörbultade praktikanter som precis anlänt i Ayacucho efter en lång nattbuss från Lima upp till Anderna. Vi blev väldigt fint mottagna med en frukost bredvid kontoret som ligger mitt i centrum. Vid lunchtid var det dags för ett mer formellt mottagande där det bjöds på peruanska småkakor och färskpressad apelsinjuice (typ 7 liter kannan, lyx). Det bjöds faktiskt tillbaka med Kalles kaviar, med positivt mottagande!?

Vi kommer nu att leva och jobba här fram till 20 mars. Organisationen vi jobbar med heter CEDAP och jobbar framförallt med vattenförsörjning, jordbruk och familjerna som lever uppe i bergen och är i behov av hjälp med framförallt detta. Efter 3 veckor här känner vi oss redo att visa er lite om vad vi har varit med om och vi börjar med en tidig morgon i bergsbyn Santa Fe.

  

Här har vi en av få familjer som bor på 4900 meters höjd. Tillsammans med CEDAP åkte vi upp för att se hur de hjälper dessa familjer att få en högre levnadsstandard. Här fick vi träffa sonen Yordi tillsammans med mamma, pappa och två systrar som delade livet på 10 kvadratmeter. Dock med hela Anderna som bakgrund. Det bjöds på frukost a la buljongsoppa med sött bröd med godbitar i och quinuadryck. Regnet började ösa utanför huset och arbetet som skulle utföras pausades för en stund och vi utbyte skratt och gemenskap. Vi kan lugnt säga att lilla 6 åriga Yordi tog våra hjärtan med storm med sitt leende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När regnet avtog rörde vi oss utåt för titta närmare på CEDAPS arbete och ingenjörerna som var med denna dag förklarade för oss hur arbetet kommer att förbättra familjens livssituation. Vi antar att ni håller med oss när vi säger att de lever väldigt primitivt, utan el, en säng för hela familjen, vatten från den smältande isen och då det är nästintill omöjligt att odla på denna höjd försörjer sig familjerna här på alpackorna – deras ull, mjölk och kött. Det bör även tilläggas att det var under 0-tecknet och deras enda värme kom från elden i huset och inga vantar syntes till. Därför har ett nytt hus byggts mittemot dom (se bild med vitt hus) där värmen kommer från svarta stenar som värms upp av solen. Stenarna ligger på marken i glashuset i anslutning till huset där värmen sedan stiger och åker in i rören in till det nya huset. Voilá! Ett varmt hus på ett naturligt hållbart sätt. Ingen elektricitet behövs här. Hur innovativt? Inom snar framtid kan Yordi och hans familj flytta in. Vi åkte härifrån med hoppfullhet och nya insikter om hur andra människor lever runt om i världen och hur deras situation kan förbättras.

 

 

 

Fortsättning följer…

 

 

 

 

P.S. Checka in Framtidsjordens instagram för fler bilder med Yordi, bergen och oss.

Adiós / Kajsa y Jennifer

 

 

 

2 Comments

  • Lisa Svara

    WOW

  • Per Svara

    Härligt och se att ni kommit fram väl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *