Utökade samarbeten i Framtidsjorden-nätverket

Som jag tidigare nämnt finns fem organisationer i Ladakh som är kopplade till Framtidsjordens nätverk, LEHO, LEDeG, SECMOL, Women’s alliance och Amchi Sabha. I år har dessa kommit överens om att utöka sitt samarbete och försöka dra mer nytta av varandras kunskap, bland annat anordnas gemensamma kampanjer likt trekkingen jag var med på i november. De samarbetar även med ett gemensamt radioprojekt och LEHO har fått ansvar att distribuera ett nyhetsbrev till alla Framtidsjordens medlemsorganisationer i Indien ett par gånger per år. Dessutom har organisationerna här i Ladakh bestämt sig för att besöka varandras projekt ute i fält för att öka kunskapen om vad alla organisationer jobbar med. Utöver detta hoppas LEHO kunna påbörja ett gemensamt aprikos-projekt tillsammans med LEDeG och ytterligare en organisation, Leh Nutrition Project.

LEHO var först ut att visa upp sina projekt, vi begav oss därför tillbaka till Takmachik. I Takmachik jobbar LEHO med att ställa om till helt ekologiskt jordbruk samt med att utveckla arbetet med aprikosodlingar. Bönderna jobbar i så kallade PGS-grupper (Participatory Guarantee System), där man hjälps åt att kontrollera varandra.

 Jag och Erica åkte med Tashi på söndag eftermiddag för att förbereda lite, kvällen spenderade vi sen i Domkhar som är Tashis hemby. Domkhar ligger precis efter Takmachik utmed Indus och det var väldigt kul att få följa med Tashi och träffa hans familj och se hur han bor när han inte är i Leh. Det är vanligt att de som jobbar i Leh hyr ett litet rum nära kontoret och sedan åker hem till sina byar och familjer när tiden finns.

På måndag morgon var vi tillbaka i Takmachik och träffade Stanzin, som vi bodde hos vid vårt förra besök, igen. Hon och LEHOs andra kontaktperson Sonam hade förberett fest-tältet och var i full gång att koka te och laga lunch till alla bybor. En representant från LEDeG och en från SECMOL var på plats tillsammans med ett 40-tal Takmachik-bor. Under mötet fick representanter från Takmachik berätta om sina PGS-grupper, om paketering och gradering av aprikoser samt om processen att ställa om till helt ekologiskt jordbruk. Det berättades bland annat om växthus, jordkällare och komposter. För LEDeG som också jobbar med ekologiska byar, aprikoser och PGS-grupper verkade graderingssystemet vara nytt vilket innebär att dessa möten faktiskt fungerar för att dela kunskap mellan organisationerna. Näst på tur är LEDeG som imorgon ska visa upp sina projekt i byn Ledo.

Tsering Norbo, Head of organic marketing i Takmachik, hälsar välkomna och berättar lite om det ekologiska jordbruket i Takmachik
Några av deltagarna från Takmachik
Tsultim från LEDeG och Tsering Norbo från Takmachik i en diskussion om apkrikos-graderingssystemet
_DSC1342
Stanzin är LEHOs kontaktperson i Takmachik gällande Framtidsjorden-projekt
Sonam som är en av LEHOs kontaktpersoner i Takmachik berättade om PGS-grupperna och arbetet med att ställa om till ekologiskt jordbruk i hela byn
Damerna hade klätt upp sig i fina smycken dagen till ära
Paldan är Head of Village i Takmachik

Det var varmare att lyssna från fönstret
Tashi är en av våra handledare på LEHO och den som höll i mötet
Vi stannade till en stund vid Indus
Indus

2 Comments

  • Maja Svara

    Va kul att ni nämner PGS. Jag och Denise har gjort en informationsfilm om det.

  • Carin Svara

    Härliga bilder tjejer! :))

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *