Tranquebar, tsunami och livsöden

Kudumbam har sitt huvudkontor i Trichy, men de har även ett kontor vid Kolunji farm vid Odugampatty village samt ett kontor Multipurpose Community Centre vid kusten, Nagapattinam District i Tranquebar. Denna vecka fick vi besöka kontoret i Tranquebar, träffa personalen där och se hur de jobbar.

31164039_10156148463263211_144653935888564224_n
Personalen vid Multipurpose Community Centre med personal från Trichy och praktikanter.

2005 startade Kudumbam upp kustprojektet på grund av tsunamin som störtade in över landet året före. Indien var ett av de fyra mest drabbade länderna av tsunamin 2004, bara i detta distrikt i Indien dog 1500 människor inom loppet av 5 minuter när vågen slog upp en kilometer över land. Människor blev hemlösa och bodde i skolor och tempel där de överlevde tack vare välgörenhet och flera NGO’s hjälpte till att bygga upp hus på nytt.

Vågen drog med sig hus, träd och människor. Den gjorde även marken obrukbar på grund utav att salthalten i marken ökade. Bönderna här möter alltså andra problem än bönderna längre in i landet där torkan är det största hotet. Kontoret vid kusten hjälper till med plogarbete, ger bönderna råd och frön att odla. De hjälper änkor, som är en väldigt utsatt grupp i samhället, att få inkomst genom att ge dem ett startkapital i getter eller kor, de ser till att bönder får vagnar till sina tjurar så de kan frakta sina varor. Människor med funktionshinder kan här också ansöka om mikrolån så att de kan starta upp kiosker för att sälja snacks och dryck. De ordnar även kvällskurser där barn och ungdomar kommer för att plugga och läsa på inför examensprov och läraren är anställd av Kudumbam. De har även kvinnogrupper där de utbildar kvinnor inom deras rättigheter, hjälper dem med problem de kan ha i hemmet och diskuterar. Det är så mycket aktivitet och det känns som de tänkt på allt, de har fått med hela kedjan, de hjälper människor nu som behöver direkt hjälp och de försöker även hjälpa i ett långsiktigt och förebyggande syfte. Vi ska respektera varandra och hjälpa till med arbetsbördan och ekonomi. Än en gång blir vi imponerade över arbetet som Kudumbam gör.

När vi går till stranden för att bada en morgon går vi tillsammans med två tonårsflickor som också är här på besök från Vidivelli’s Children homeKolunju farm. Vi vill gärna passa på att bada när vi har tillgång till havet även om det här i Tranquebar innebär att vi måste bada med alla kläder på. Vi frågar glatt om tjejerna inte ska bada och om de gillar havet. Då svarar en av tjejerna att hon hatar havet, det är det värsta hon vet. Min mamma, säger hon och pekar mot havet. Tsunamin gör sig påmind och vi blir igen tacksamma för att organisationer som Kudumbam finns och fångar upp barn som henne, ser till att de har ett hem, att de inte far illa och får en utbildning. Det är med en klump i halsen vi svarar henne när hon frågar om vi tycker om havet, ”ja…”.

31180185_10156148456098211_6677066006445162496_n

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *