Tillsammans kan vi få hoppet att bli verklighet!

Tänk dig den varmaste sommardag du någonsin upplevt.
Tänk dig den värmen plus några grader till på en grönskande åker.
I 40 graders värme, i södra Indien – Tamil Nadu – står fyra kvinnor och visar stolt upp sin samling av chili de plockat.
De säger något på Tamil och skrattar högt. Trots att vi inte förstår ett ord av vad de säger så är det omöjligt att inte själv få ett leende på läpparna. Dessa glada kvinnor jobbar varje dag från måndag till söndag med att bruka den torra mark som befolkningen i delstaten Tamil Nadu måste kämpa med.

Indien är ett av världens mest folkrika länder och det finns uppskattningsvis drygt 600 miljoner bönder varav mer än hälften jobbar med lantbruk (enligt siffror tagna från organisationen Kudumbam).
Det är enkelt att förstå saker i siffror men det är inte lika enkelt att vara en siffra i en mätning.
En utav dessa ”siffror” fick vi praktikanter på Kudumbam möjligheten att träffa.
Det är alltid när du träffar personerna i verkligheten som du ser att bakom varje siffra  finns en bonde, en familj, en mark – ett liv.

Bonden Kallimuthu berättar för oss att på grund av klimatförändringar och uteblivna monsunregn bestämde han sig för att byta ut de grödor som kräver mycket vatten mot mindre vattenkrävande. Exempel på grödor som behöver mycket vatten är sockerrör och ris. För några år sedan bytte han därför ut sina sockerrör mot chili, tapioca och andra mindre vattenkrävande grödor.

Two women harvesting tapioca.
Två kvinnor från gården skördar tapioca.

Indiska bönderna kämpar varje dag för att få behålla sina marker i en tid då regeringen vill halvera antalet bönder som finns och ersätta dem med maskiner och farliga miljögifter. Det sker en industrialisering av Indien vilket leder till svåra utmaningar för bönderna, och varje timme tar sorligt nog en bonde livet av sig på grund av detta.  Det här är inte bara ett problem i ett land lång bort från trygga Sverige.
Vem är bonden bakom de varor du köper och hur ser dessa bönders liv ut?

Du kan göra skillnad.

Senare samma dag åkte vi med vår  handledare Poppy till Ramaligam, en bonde som både jobbat med kakao- och kokosodling, något som han nu har slutat med på grund av den rådande torkan.
Ramaligam berättar hur han fått 5 kg ”paddy” frön (en miljövänligare rissort som tål torkan) av organisationen Kudumbam. På grund av positiva effekter av den ekologiska odlingen och kunskap från Kudumbam har nu dessa frön utökas till 350 kg frön på bara några år!

Hoppet finns där och fler bönder väljer ekologisk odling. Allt fler väljer också att köpa ekologiskt och bryr sig om var varorna kommer ifrån. Detta är en positiv utveckling som du kan vara en del av. Det är upp till var och en av oss om vi vill ingå i detta hopp, att vara med och förvandla hoppet om ett bra och levande lantbruk till verklighet.

30414930_10156118226003211_1152213101290979328_o
Här jobbas det för ett levande och ekologiskt lantbruk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *