Strejk i Cochabamba

Här i veckan väntade en spännande dag för Cajsa och Sara. Vi hade tydligen inte hängt med i svängarna här i Cochabamba för vi var helt oförberedda på att vakna upp till en spökstad. Till historien hör att vi vaknade upp på olika håll. Sara var strandad och fick en trevlig långpromenad hem!  Gatorna var så gott som tomma, både på trafik och människor. Det enda spännande nytillskottet på gatorna var blokader. Fantasin hade flödat under natten och man kunde mötas av både blomkrukor, bildäck eller stenar som gjorde det omöjligt för trafiken att köra på i vanlig takt. I enstaka hörn satt kvinnor och män i grupp och skrek åt de få fordon som försökte ignorera de faktum att en strejk pågick.

Strejken utlöstes av den anledning att det var ett år på dagen sedan de Bolivianska folket röstade nej till att tillåta Evo Morales att kandidera igen. Något som skulle tillåta Evo Morales att få ställa upp i presidentvalet för en fjärde mandatperiod. Nej-sidan vann med knapp marginal.

Grundlagsdomstolen beslutade trots valet att låta Morales ställa upp en fjärde period. Motiveringen för detta var att det finns en motsägande lag som tillåter alla medborgare att kandidera. Det är en medborglig rätt att få ställa upp i valet. Många tror att konstitutionen har ändrats men de handlar snarare om en tolkning av lagen. Oppositionen är upprörd och argumenterar för att om folkets röst inte räknas så är de ingen demokrati. Morales supportrar anser däremot att anledningen till att nej-sidan var i majoritet beror på en mediekupp emot Morales i samband med denna omröstning, som även senare visade sig vara falsk.

Bakom blockaderna stod oppositionen som under eftermiddagen fick sällskap av motdemonstranter. Motdemonstranterna som bestod av Ja- sidan var i så stor majoritet att oppositionen fick dra sig tillbaka.

28342863_10211646119972618_808868392_o

Foto: Sara Nyberg

28460179_10211646117772563_1644655648_o

Foto: Sara Nyberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *