Socker del 1 ”Svårsmälta stänger”

Stora bananblad, spretig bambu och lågt hängande valnötsgrenar kommer oannonserat farande över lastbilsflaket. Dalgången i all sin djupgröna härlighet breder ut sig under ett tungt och fuktigt molntäcke. På en uppstickande ås gör den lilla byn Bellavista anspråk för sitt namn, där den blickar ut över de frodiga markerna. I detta bördiga landskap odlas framförallt caña, sockerrör. 

Carlos Rodríguez är sockerrörsodlare. Han är född i området och har bott i byn sedan tidigt 00-tal. Jorden här är så pass bördig att ingen svälter men det är svårt att få tag på de pengar som behövs till kläder, transporter och barnens utbildning. För att öka inkomsterna faller valet därför på de lukrativa sockerrören, berättar Carlos. 

Topografin ner till hans odlingar är påtaglig då man halvt går, halvt ramlar nerför den smala lerstigen. I början av vandringen är träden helt översållade av klarröd bromelia i blom. Tusentals tillandsior och andra epifyter klänger på grenarna där de samsas med mjuk mossa och lurviga lavar. Luften doftar tungt av söta blommor, klibbiga kronblad och långt gången förruttnelse. 

Bellavista ligger på ansenlig höjd och väl framme vid Carlos odlingar känns det som att ha hasat hela vägen ner till havsnivå. För att slippa gå med machete och hugga bort ogräs använder storbönderna giftiga kemikalier, Carlos stoltserar med att han odlar utan bekämpningsmedel. De stora jordägarnas enorma monokulturer är förödande för miljön och ger dessutom en sämre slutprodukt.

Ett högt brummande bryter tystnaden. Mitt bland sockerrören står María och hennes son och pressar juice ur nerhuggna sockerrör. Den vrålande maskinen är dieseldriven och en aning malplacerad mitt i den underbara vegetationen. Juicen ska användas till aguardiente, en romliknande alkohol destillerad från sockerrörsjuice. Panela (farinsocker) är den andra huvudsakliga produkten som byborna tillverkar av caña, men det kräver stora mängder ved och således har panelafabrikerna förlagts vid sidan av vägarna för transportmöjligheternas skull. Den relativt enkla sprittillverkningen sker däremot smidigast i själva fältet. 

María pressar juicen ur sockerrören.
Hennes son tar en paus på avfallshögen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fem stänger behövs till en liter, och 40 liter är en dagsskörd. Ett rör leder sockerrörsjuicen ytterligare några hundra meter nerför berget, till en trapiche. Juicen jäser där i två till tre dagar innan den förångas, för att sedan tappas på tunna. 

Den tredje medlemmen i kooperationen är Fabian. Han övervakar produktionen, eldar under vaporisatorn och bjuder på ett halvfullt glas med färsk aguardiente. Alkoholhalten är 70% och en klunk känns som bensin i matstrupen. 

“HIJUEPUTA” hörs plötsligt mellan sockerrören och Marías man Javier dyker upp. Han försöker få en osamarbetsvillig åsna uppför stigen med gårdagens alkoholproduktion på ryggen. Allt som produceras här nere måste upp till byn, vägarna och kommunikationerna. De leriga stigarna ska nu bestigas åt andra hållet, halsen bränner av spriten och låren av ansträngningen. Carlos säger med ett flin att han sedan länge är van – sockerrörsfältet är hans liv och arbetsplats så det finns inte utrymme att vara gnällig. 

 

Vid eldning höjs alkoholprocenten.
Carlos pekar på sina odlingar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40 liter starksprit om dagen är svårsålt i en liten by även om priset är lågt, runt 1 dollar litern. På grund av bristande kommunikationer till Bellavista kan byborna sällan ta sig in till huvudstaden, så de säljer till mellanhänder som troligtvis sedan mångdubblar priset.

Carlos är inte ensam i området om att odla caña. Mitt i urskogen, längs med vägarna, uppför bergsväggarna ligger enorma plantage. Plymerna vajar i den loja vinden. Bara sockerrör så långt ögat når. Oavsett om man använder bekämpningsmedel eller inte så avverkas molnskog, extremt rik på biologisk mångfald, för att odla enorma mängder av något som ingen egentligen behöver…

Läs del 2 här.

Text/bild Fanny Klang

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *