Skolbarn ritar lösningen på miljöproblem

När vi går in på skolgården till Government Higher Secondary School i Odugampatti sitter barnen under träden i skuggan och vinkar glatt till oss. Vi är här för att hålla en liten inspirerande föreläsning om ekologiskt jordbruk och miljötänk. Vi leds in i ett större rum där vi sätter upp projektor och dator. 60 barn i åldrarna 11 till 14 sitter på golvet framför oss när vi kort börjar med att introducera Sverige. Var det ligger på världskartan, hur många bor där jämfört med Indien, hur fungerar de fyra årstiderna och hur ser de ut. Barnen lyssnar och funderar när vår handledare Poppy översätter allt till tamil.

”Vad tänker ni på när ni hör begreppet miljöproblem?” Flera händer flyger i luften. Avgaser, plast, industriutsläpp, skövlandet av träd, skräp i naturen. Vi går igenom en lång lista med miljöproblem tillsammans och visar sedan en kortfilm som vi gjort angående klimatångest och klimathopp. Flera ”ååh” och ”bläh” hörs bland barnen under filmens gång.

IMG_0124

Sedan kommer vi till huvudsyftet med besöket. ”Kan ni rita hur ni anser att det går att lösa miljöproblemen?” Barnen sätter sig i ringar på golvet och får färgpennor och papper. När de får reda på att bilderna sedan kommer tas till Sverige för att visas växer ivern för att göra ett så noggrant arbete som möjligt. Det skramlas med linjaler, suddgummin går varma och pennor rullar runt på golvet kors och tvärs.

Teckningarna är över allas vår förväntan. Barnen har tänkt till och jobbat hårt för att få till bilderna. De visar hur man ska ta cykeln istället för bilen, hur man tar till vara på regnvatten, att det är ekologiskt jordbruk som gäller, sluta använda plastkassar och ta återanvändbara material, plantera mera träd och använd solenergi. Vi blir imponerade och barnen är glada och visar stolt upp sina teckningar. Att se barnen så inspirerade och kunniga ger en energi och hopp för framtiden. Barnen är vår framtid!

IMG_1918

One Comment

  • Linn Svara

    Superfint! Heja heja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *