Riskvarn: 10 ton ris per dag!

I Tamil Nadu äter en medelklass Indier ca 100 gram ris per person och dag, men då har vi bara räknat med lunchen. 

Om vi sedan räknar med både frukost och middag som också i huvudsak består utav risbaserade rätter, får vi lägga på 200 gram till. Vilket i slutändan blir ca 108 kg per år! Ris är en vattenkrävande gröda vilket inte är till sin fördel i det nu mera torkdrabbade Tamil Nadu. 

Vi praktikanter på Kudumbam fick möjligheten att följa med vår kollega Lalitha på ett besök till en utav kvarnarna som ligger utanför Trichy i delstaden Tamil Nadu.

36187894_1719841041442825_1821589174621306880_n 

 

Madhaa Modern rice miller. 

Riskvarnen vi besökte är relativt nyöppnad och har ca 35-40 anställda, kvarnen framställer ca 10 ton ris per dag.

Kvarnägaren Regesem är en av många som framställer ris bara till konsumenter  i Tamil Nadu, ingen export sker.

Kvarnen får in många olika sorters ris men den vanligaste sorten är ‘Ponni’ riset. Det är ett traditionellt ris i Tamil Nadu som är lättsmält för magen. 

36262177_1719840521442877_7629719624195506176_n

Tre säckar med det traditionella Ponni riset.

Processen av hur de hanterar Paddy på denna kvarn kan delas in i 6 steg (Paddy  är en handlingsterm för oskalat ris). 

Steg1.  Paddy  transporteras in till kvarnen från olika gårdar runtom i Trichy, av bönderna själva eller via mellanhänder.

Steg 2. Paddy kvalitén kontrolleras av arbetarna innan det töms ner i jättelika ”grytor” och kokas.

Steg 3. Paddy-fröerna torkas  i stora maskiner.

Steg 4. Skalet tas av med hjälp utav stora maskiner som försiktigt skrubbar av skalet.

Steg 5. Riset sorteras. Ris som trots varsam skrubbning gått sönder i steg 4 hamnar på ena sidan av golvet och sorteras bort för att säljas för en billigare peng. 

Steg 6. Detta är det sista steget innan leverans, där riset förpackas i olika stora påsar. 

36137445_1719903328103263_4423441982710349824_n

Här sys rissäckarna innan det är dags för packetering.

36030959_1719906211436308_2934031441392041984_n

Här kokas riset innan det torkas.

36297886_1719838338109762_1063686502401179648_n

Lalitha, Irene och kvarnägarens son ser på när riset sorteras.

36329976_1719903098103286_7887847884534579200_n

Här torkas riset

Traditioner är svåra att bryta och Regesem och hans arbetare är bara mellanhänder. Kvarnen framställer det människor efterfrågar, det är också en utav anledningarna till varför de inte får in mer ekologiskt ris till kvarnen. 

De säljer ekologiskt ris för samma pris som ”vanligt” ris, men ändå är åtgången på det ekologiska riset väldigt liten. Risbönder själva äter inte det konventionella riset, utan de har en egen liten ekologisk odling för eget bruk och säljer det konventionella riset till marknaden.Förändring tar tid.

Men om organisationen Kudumbam fortsätter sitt arbete så som de gör idag så ser framtiden om mindre vattenkrävande grödor och mer ekologiskt odling, ljus ut!

Kvarnen stor redo för förändring och framtiden är ljus!

36222392_1719917918101804_5324328436951416832_n

Framtiden är ljus!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *