Participatory Guarantee System

Hejsan!

Under de två senaste veckorna har vi varit ute och träffat bönder som vill gå med i CIRHEPs snart uppstartade PGS-grupp. PGS står för Participatory Guarantee System och är ett lokalt inriktat ekocertifieringssystem. PGS bygger på att bönder kollektivt går samman och skapar en grupp som sedan tillsammans ansöker om att få en gemensam ekocertifiering. Systemet bygger på förtroende, sociala nätverk och kunskapsutbyte och är anpassat för bönder med småskaligt jordbruk och minder resurser.

Deltagande är en väsentlig grund inom PGS där producenter tillsammans med konsumenter, återförsäljare och icke-statliga organisationer (CIRHEP) skapar utformningen av certifieringen. Intressenterna deltar även i all form av viktig beslutsfattning samt engagerar sig i olika läroprocesser. Det är en dynamisk certifieringsmetod som ständigt kan utvecklas och förbättras.

PGS kan ses som ett komplement till tredjepartscertifieringar som ofta innefattar höga kostnader och mycket pappersarbete. Den höga kostnaden för tredjepartscertifieringar har gjort att många bönder väljer att sälja sina varor på exportmarknaden, där de får bättre betalt än på den lokala marknaden. Detta leder till att mycket av den ekologiska maten som odlas inom landet inte når lokalbefolkningen. PGS däremot är en kostnadsfricertifiering som indirekt uppmuntrar till en lokalförsäljning.

I och med deltagandeprocessen skapas även en relation mellan producent och konsument. Denna relation har bidragit till att producenter inte bara väljer att anpassa pris efter vinstintresse, utan efter faktiska behov och vad konsumenter är villiga att betala. Detta i sin tur leder till att ekologiska produkter inte kostar multum och människor med minder resurser även har möjlighet att konsumera hälsosam ekologisk mat.

Vi har under vår praktik här på CIRHEP arbetat fram en kort informationsfilm om PGS som ni kan kika på här nedanför:

Maja & Denise

4 Comments

 • Jens Svara

  Vad intressant att läsa och fantastiskt bra film ni gjort!! Väldigt tydlig och informativ. Otroligt skickligt! Väldigt spännande med sådana deltagandeprocesser där de lär av varandra gemensamt och certifierar varandra. Det låter som ett utmärkt komplement till de dyra certifieringar som passar storproducenter. Ni får komma och ha föredrag här i byn om det 🙂 Puss o kram

 • Carin Svara

  Jättefin film tjejer! :))) Kram!!!

 • Linn Svara

  Jättebra film för att belysa en spännande metod.
  Keep up the good work!
  Och hälsa alla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *