Nyskördade jordgubbar mitt i vintern

Det kalla klimatet i Ladakh gör att odlingssäsongen i regionen är kort, men den höga altituden gör samtidigt att solen lyser starkare än på många andra platser på jorden. Genom att bygga växthus kan man ta vara på de starka solstrålarna och förlänga odlingssäsongen så pass mycket att man till och med kan skörda jordgubbar mitt i vintern. 

Att bistå med instruktioner för hur man bäst bygger växthus har varit ett av LEHO:s projekt i Umla, som ligger ungefär 40 kilometer väster om Leh i Ladakh. LEHO:s design på växhusen innebär tre stycken stenväggar som isoleras med hjälp av sågspån. Den fjärde väggen samt taket består av polytenplast och ska alltid ligga i söderläge för att bäst ta vara på solenergin.

När jag kommer in i växhuset immar mina glasögon igen eftersom det är så fuktigt. Det märks också en stor skillnad i temperatur, inne i växthuset är det varmt och riktigt behagligt. Här trivs grönsakerna bra till skillnad från i det kalla och torra klimatet utanför.

I Umla är det så kallt att det knappt finns någon frukt tillgänglig, speciellt inte under vinterhalvåret. LEHO har därför introducerat jordgubbsplantor för byborna och numera kan de skörda jordgubbar trots att det är mitten av november. Angmo som har tagit hand om oss under veckan plockar en handfull av de röda bären och kommer fram med dem till mig. Känslan av att äta jordgubbar medan snöflingor faller utanför dörren blir som en konstig men härlig mix av sommar och vinter.

DSC_0173
En av väggarna i ett ännu ofärdigt växthus. Två lager sten och sågspånsisolering emellan.

DSC_0211
Angmo plockar jordgubbar.

DSC_0217

3 Comments

 • Kelly Svara

  Åh vad häftigt!

 • Nils Svara

  Säljer de nåt från växthusen på vintern? Och hur i såna fall, enskilt eller kooperativt? Kul med jordgubbar – jag har bara sett bladgrönsaker i de där växthusen.

  • Ulrika Poppius Svara

   Hej Nils!
   De vi har besökt säljer sina grönsaker enskilt i närmsta stad. Men det kan nog variera från plats till plats.
   Jordgubbarna har introducerats av LEHO under detta året, så de är fortfarande ganska nya!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *