Möten för förändring: Organic Farmers Meet i Ladakh

Inom ramen för Framtidsjordens projekt Gemensamma aktiviteter för nätverket i Asien, arrangerade organisationen LEHO två möten för ekologisk odling. Det ena mötet hölls i staden Leh i september, och det andra i Nubra Valley i oktober. Vi praktikanter fick möjligheten att vara med på mötet i Nubra, som var allt annat än det en förväntar sig när en hör ordet ”möte”. Mina erfarenheter från möten i europeiska sammanhang är att en grupp utvalda personer med koppling till området som ska diskuteras (och som ofta även besitter någon form av makt), samlas runt ett bord, kanske bjuds det på kaffe och troligtvis för någon protokoll över vad som sägs.

Mötet om ekologisk odling i Nubra var allt annat än detta. På ett område stort som en mindre arena stod flera tält uppradade där olika kvinnogrupper (Women’s self help groups) sålde mat och hantverk som de tillverkat. I ett av tälten fanns bland annat organisationen Amchi Sabha som gav medicinsk rådgivning enligt traditionell tibetansk medicinkonst. På en scen hölls tal från politiker, representanter från olika ideella organisationer som är verksamma i regionen, samt från lokala bönder som praktiserar ekologisk odling. Mellan talen bjöds det på musik och traditionell dans från den lokala kulturgruppen.

Nubra Cultural Group
Nubra Cultural Group

Alla var välkomna att delta vid mötet, och på området sprang barn omkring och lekte, hundar kom och nosade på de kakor som stod framme, äldre kvinnor satt på marken och längs trappor på scenen och lyssnade, några kom och några gick hela tiden under mötet. Efter programmet bjöds det på lunch till alla.

Under helgen som kommer hålls ett liknande möte (denna gång arrangerat av organisationen LEDeG) där lokalbefolkningen i olika byar kommer få se en teaterpjäs som tar upp ämnen som ekologisk odling och hållbarhet, som ett steg i att påverka och lyfta frågan om att göra byarna i området helt ekologiska.

För mig som är van vid möten runt runda bord och kaffekoppar, var det uppfriskande att få delta vid mötet i Nubra Valley – att få se gräsrotsinitiativ och påverkansarbete som inte sker innanför stängda dörrar, utan som inkluderar alla i en bredare mening: politiker, civilsamhället, konsumenter, producenter, privatpersoner. Alla människor i en by eller stad behöver äta mat och påverkas därmed av de beslut som tas kring ekologisk odling, så varför utesluta några led i kedjan när vi diskuterar hur maten ska produceras?

Den lokala jordbrukaren Mrs Punchok Angmo höll ett brandtal om ekologisk odling
Den lokala jordbrukaren Mrs Punchok Angmo höll ett brandtal om ekologisk odling

Att få möjlighet att uppleva dessa möten i Ladakh har varit inspirerande när det kommer till frågan om demokrati och inkludering, om hur vi skapar processer och samtal som är öppna, kreativa och bidrar till förändring. Hur kan vi i Sverige lära av detta, så att även vi konsumenter blir medvetna om hur vi påverkas och får möjlighet att bli en aktiv del av arbetet för mat utan gifter?

Under dessa möten kom organisationerna och representanter från politiken, tillsammans med lokala invånare och bönder, fram till att de vill göra Ladakh till en ekologisk region helt utan användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Utfasningen av bekämpningsmedel och konstgödsel har redan börjat, och inom fem år ska regionen helt ha upphört med användningen. Det är upp till LEHO att nu ta fram ett förslag på policy som ska antas av den lokala regeringen.

Regionen Ladakh och organisationen LEHO är ett bra exempel på att det genom samarbete går att göra skillnad och förändra situationen för jordbrukare och konsumenter när det kommer till ekologisk odling och hållbar produktion av mat.

Kvinnor, barn och män som sitter i en trappa längs scenen, där arrangörerna vänt på perspektivet och skapat ett rum där både publiken och talarna på scenen är i fokus
Kvinnor, barn och män som sitter i en trappa längs scenen, där arrangörerna vänt på perspektivet och skapat ett rum där både publiken och talarna på scenen är i fokus

/Nathalie Vukmanic

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *