Molnskogens hjältar

I hjärtat av de colombianska Anderna, timmar bort från närmsta stad, ligger den lilla byn El Cairo. Insvept ett hav av moln och placerat på toppen av en bergsplatå, ser det nästan ut som att detta färgglada lilla samhälle svävar. Den gröna omnejden består av en blandning av den mycket artrika biotopen molnskog och en myriad av odlingar, framförallt bestående av kaffe. För att bevara och förstärka allt det goda med denna speciella plats, bildades miljöorganisationen Serraniagua år 1996 i El Cairo.

Vi praktikanter som har den stora glädjen att ta del av organisationens arbete är Emma och Gunnar från Framtidsjorden. Jag, Gunnar, studerar biologi i Lund, och har en stor passion för att arbeta med natur och miljö. För mig är det otroligt spännande få ta del av allt ifrån hållbart jordbruk till praktisk naturvård i detta mycket speciella område. Min förhoppning under praktiken är att få arbeta i fält och få en inblick i hur praktiskt miljöarbete kan se ut. Emma å sin sida är klar med studierna och har hunnit att jobba ett par år med global utveckling men vill fördjupa sin kunskap om hållbart jordbruk, rural utveckling och praktiskt genomförande av utvecklingsprojekt på lokal nivå. Emma är inspirerande i hur mycket hon brinner för det hållbara entreprenörskapet och vilken skillnad socialt och miljömässigt hållbara produkter kan göra för både natur och människor världen över, något hon ser fram emot att förkovra sig i den här våren. Vi ska stanna i El Cairo tills i mitten av juni och ta del av organisationens verksamhet och har på bara en vecka redan lärt oss massor!

Fältbesök utanför den närliggande byn Doxura med delar av organisationen. Från vänster: Laira, Melkin, César, Gunnar, Emma och Cristhian

Trots byns skönhet finns det många stora utmaningar i och runtomkring El Cairo. Områdets höga kulturella och biologiska mångfald är hotad och i akut behov av skydd. Industriell avskogning, hänsynslös gruvverksamhet och ohållbart jordbruk har resulterat i problem så som kritiskt hotade ekosystem, erosion och förödande perioder av torka. Detta har givetvis tagit ut sin rätt på befolkningen, och tyvärr påverkas de redan utsatta värst av alla. Småbrukare, afrocolombianer, ursprungsbefolkning och kvinnor på landsbygden är de som utsätts hårdast av denna pågående problematik.

Som svar på dessa problem grundades organisationen Serraniagua, som arbetar aktivt för att bevara, förstärka och knyta samman mångfalden i området. Genom skapa och förvalta strategiska naturreservat och implementera hållbart jordbruk i området skapas så kallade gröna korridorer, med målet att knyta samman de fragmenterade ekosystemen. Hoppet är att kunna rädda denna så kallade hotspot av biologisk mångfald, och knyta samman den med andra ekologiskt viktiga regioner i Colombia. Samtidigt, med ökad vegetation, kan vattnet fångas upp upp effektivare vilket resulterar i mindre torka och även minskad erosion.
Detta miljöarbete kombineras med att stärka sociala band, i form av att exempelvis skapa nätverk av kvinnliga bönder, regelbundna inkluderande lokala marknader och workshops, informationsspridning över lokala radiokanaler och mycket mer. Kort sagt handlar stora delar av Serraniaguas mycket holistiska arbete om ökad sammankoppling, både ekologiskt och socialt.

Med mycket tacksamhet och motivation tar vi oss an dessa fyra månader av praktik. Vi kommer kontinuerligt dela med oss av vår verksamhet här på denna blogg samt på Framtidsjordens Instagram. Vi hörs!

Abrazos,
Gunnar och Emma

 

One Comment

  • Linn Svara

    Ni ser ut som om ni svävar! Så spännande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *