Makten att skildra sin verklighet

”Och de ska själva fotografera odlingen?” PECOHUE:s projektledare Alejandra Babbitt tittar frågande mot oss. Ellen ger mig en snabb blick och jag nickar mot henne. ”Ja, precis. De ska själva avbilda sitt projekt och sina upplevelser här.”Alejandra ser ut att bli nöjd med svaret. Den förmiddagen håller jag och Ellen vår första workshop i deltagande fotografi, men vi har inte börjat kalla det så än. Vid dagens slut hoppar en av deltagarna upp och ner och bokstavligt tjuter av lycka. ”Me gustó, me gustó!” ropar han, om och om igen. ”Jag tyckte om det, jag tyckte om det!”

Om sanningen ska fram var ingen av dagens aktiviteter planerade. Faktum är att det hela är ett stort missförstånd och vi tror att vi ombetts komma för att fotodokumentera en helt vanlig ekologisk odling. Men det är ganska långt ifrån vad det här projektet är. Här på PECOHUE samlas ungdomar mellan 16-21 år som alla har en förhöjd social eller mental sårbarhet. Den ekologiska odlingen är deras arbetsterapi, men det är lika mycket en plats för att skapa gemenskap och samhörighet. Nu sitter vi här, med ett dussin förväntansfulla ungdomar och en projektledare som utlovat någon slags aktivitet för dem. Hon förstår inte ens vad jag menar när jag säger att vi ska fotografera. ”Du menar att ni ska visa dem hur man fotograferar?”

Det är så enkelt, naturligtvis är det de som ska fotografera sitt odlingsprojekt. Vi improviserar fram en workshop i hur man fotograferar med systemkamera och kan snart sätta igång. Först går vi igenom det allra enklaste, som fokusteknik, och hur optiken ska vila i vänsterhanden. Vartefter får nya råd leta sig in när deltagarna tycks redo ”Vad händer om du zoomar istället för att gå nära? Hur blir denna bild om du sätter dig på huk?” Varje deltagare får en knapp timme för att pröva sig fram. Några kliver försiktigt efter mig, med kameran i ett nästan högtidligt grepp. Andra vill kasta sig iväg efter två minuter och har redan tusen vinklar att ta sig an innan timmens slut. Vi försöker vara följsamma och anpassa oss efter hur workshopen utvecklas. Prövar olika tekniker för att förklara, stötta, och inge mod att ta sig an det nya uttrycksmedlet.

dale

Makten över ordet

Det ska dröja till dagens slut innan vi hinner reflektera över det tvära kastet i planeringen och varför det omedelbart kändes så rätt. Det hade varit enkelt att komma till odlingen ett par gånger och, med en utomståendes blick, tagit några illustrativa bilder. Det här blir något helt annat. Bytet av fotografer är viktigt för att det tangerar frågor om vem som oftast har ordet och med vems blick något avbildas. Här inryms deltagarnas skiftande perspektiv, de fotograferar vem och vad de själva vill. Det blir ett enkelt och ärligt sätt att avbilda projektet inifrån, men det handlar framförallt om själva makten över hur något beskrivs. Där fotografiet är ett berättargrepp och där värdet av att vara berättarrösten i sin egen verklighet är högt.

En ganska abstrakt tanke om tolkningsföreträdet av sin tillvaro har tagit fäste i oss, men vi är ännu inte klara över hur bilderna ska användas. En ekande tom Facebook-sida blir den konkreta lösningen. På projektets sida finns ett par, tre, bilder på odlingsfälten och inte mycket mer. Ändå har sidan mer än 1000 följare och en strid ström av volontärer och studenter söker sig till odlingen. Här ska förstås bilderna få vara, med varje persons namn utsatt som fotograf på respektive bild. Det där handlar delvis om att äga rätten till sin egen berättelse, men allra mest handlar det om stoltheten och den enkla glädjen i att se sitt namn invid något man skapat.

Detta är den fristående fortsättningen på ett tidigare inlägg om odlingsprojektet PECOHUE. Jag som skriver är, tillsammans med Ellen Arnesson, praktikant på Fundación Proyecto Pereyra, en argentinsk frivilligorganisation aktiv inom social och miljömässig hållbarhet.

One Comment

  • Mats Wäppling Svara

    Clara, en helt fantastisk beskrivning av en dag i ert projekt. ” En mycket berörd följare”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *