Lady Fingers

Hej!

DSC_3186

Här kommer lite uppdateringar från CIRHEP. Vi har inte kunnat blogga tidigare på grund av internetbrist. Vi har sedan vi kom hit introducerats till CIRHEPs olika verksamheter och successivt börjat anpassa oss efter den indiska kulturen. Det är otroligt vacker här runt om Kadavakurichi berget där CIRHEPs kursgård är placerad och där vi även bor.

Rajkumar, Maja, DeniseRajkumar, Maja och Denise

Nedan kommer ett smakprov på hur en dag här har sett ut.

I torsdags var vi ute på äventyr med Chinnathambi och Meganathan som båda arbetar på CIRHEP. De visade oss runt bland olika odlingar som låg vid kanten av berget Kadavakurichi. Vi besökte bland annat lökodlingar, både ekologiska och konventionella. I kanten till några av lökplantagen växte en planta vid namn castor plant som fungerar som ett ekologiskt bekämpningsmedel, då de förvirrar skadeinsekter med sin starka sötma.

castor plantCastor plant

Vid ett av plantagen mötte vi Seluam och Ramayee som höll på att skörda lök som de sen la på en presenning för att torka i solen. Löken säljs sedan på marknaden i staden Nillakottai. På samma mark som Seluam och Ramayee skördar växer små tomatplantor. Lök och tomat odlas där tillsammans, men skördas vid olika tider.

SeluamSeluam

Under utflykten introducerades vi även för en grönsak som kallas för Lady fingers. Den sägs vara bra för minnet. Vi fick oss båda ett smakprov och kände oss direkt mycket klokare.

Vi lärde oss också hur man ser skillnaden på vit och röd durra. Ironiskt nog är den röda vit och viceversa. Vit durra är rik på järn och protein och används vardagligen till matlagning. Den röda är mindre näringsrik än den vita, men används även den till matlagning. De durra plantage vi besökte var alla ekologiska.

röd och vit durra                                                    Vit och röd kurra

En annan planta som vi lärde känna var pearl millets (hirs)  som ser ut som nakna majskolvar. CIRHEP arbetar aktivt för att fler bönder ska gå över till att odla grödor så som hirs och kurra då det kräver mindre vatten än till exempel ris och majs.

Pearl millet Pearl millet

Efter rundturen tog vi oss tillbaka till kursgården för att äta lunch och dricka den obligatoriska koppen Chai. På eftermiddagen besökte vi en kvinnogrupp samt lärde oss om olika blommor som odlas i området. Mer om detta kommer senare på bloggen.

Nu ska vi forsöka att blogga mer regelbundet då vi förhoppningsvis snart har eget internet.

Stay with us!

Maja & Denise

4 Comments

 • Jens Andersson Svara

  Halloj! Vilka härliga bilder! Det ser verkligen grönskande ut. Kul att få läsa om alla grödor o lära sig! Ta med lite Lady fingers åt mig!! Glömmer massor hela tiden. Puss

 • Nicole Svara

  Vad fantastiskt! Ser fram emot att följa er. Saknar dig Maja <3 Så fina bilder!!

 • Carin Svara

  Fina bilder och kul att läsa! :))

 • Rebeca Svara

  Så himla roligt att läsa om det ni gör, så hoppas att ni fortsatt har internet! Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *