Kadavakurichi Watershed

För drygt 15 år sedan var byar runtom Kadavakuritchi (KVK) berget mycket utsatta. Naturen och miljön hade under många år överexploaterats genom avskogning, överbetning och olämpliga jordbrukstekniker. Det traditionella jordbruket med permakulturer  övergavs till det konventionella där monokulturer slukade mängder av konstgödsel, kemikalier och bevattnades för intensivt. Detta ledde bland annat till att grundvattennivån sjönk med cirka 240-300 meter. Vattenbrist blev ett utbrett problem, fattigdomen växte och många bönder tvingades söka sig till städer och industriella områden i hopp om bättre levnadsvillkor.

Med detta som bakgrund har CIRHEP låtit implementera ett watershed projekt i Kadavakuritchi. Ett watershed kan beskrivas som ett område där flera mindre vattendrag rinner samman till ett större. Området kan illustreras likt ett blad där spetsen är lägsta punkt och dit vattnet strävar och lövets tunga är högsta punkt. Runtom Kadavakurichi berget är det viktigt att vatten som faller ner som nederbörd stannas upp för att bland annat grundvattennivån ska kunna stiga. De olika åtgärder som CIRHEP låtit implementerat för att stanna upp vattnet är anläggning av diken, vallar och dammar. Här nedan kommer några bilder på dessa åtgärder som Rajkumar visat oss..

DSC_3015

DSC_3017

DSC_3020

Integrerat i projektet arbetar även CIRHEP med att öka miljömedvetenhet och invånarnas socioekonomiska ställning. Detta görs bland annat genom en naturskola för barn, kallad mulleskolan, där barn genom lek och spel får lära sig om naturen och miljön.  Andra gruppformationer som skapats är frö -och ekogrupper för bönder samt mikrokreditgrupper för kvinnor. Trädplantering, agroforestry projekt, utbildning i hållbar energianvändning och ekologiska köksträdgårdar är också exempel på aktiviteter som CIRHEP integrerat i watershed projektet.

Maja & Denise

3 Comments

 • Pamela Svara

  Mycket intressant att läsa. Kul att få veta om er/Dig Denise.
  Fortsätt att dela med er och ta hand om er.

 • Jens Svara

  Känns otroligt oroväckande att grundvattennivån tillåtits sjunka så mycket. Så himla bra med organisationer som CIRHEP som kämpar för att uppmärksamma och förändra. Ni får verkligen lära er mycket spännande. Och jag också genom att följa er 🙂

  Fint namn Kadavakurichi, men svårt…

  Puss

 • Sanna Wennermark Svara

  Skrämmande och uppmuntrande på samma gång! Skönt att se att det pågår arbete för att förbättra situationen! Heja er som är med och bidrar! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *