Ivimarae – paradiset på jorden?

Ivimarae är ett väldigt viktigt ord för Guaranifolket och betyder direkt översatt till spanska tierra sin mal, tierra sin dueño

Detta är en del av Guarani-kulturens vision och grund för hur man ska leva och sköta marken som vi alla delar på moder jord. I denna syn menar man att det inte finns någon ägare av de resurser som finns, jorden vi förbrukar och djuren som vandrar fritt.

 

En get (eller chiva som man säger på spanska) som känner sig hemmastadd i Ivimaraes landskap

Det viktiga enligt Ivimarae är att leva i symbios med naturen, vilket innebär att vi respekterar den jorden inte påverkas för mycket av våra avtryck. Naturen har inga gränser och inga ägare. Därmed är det också viktigt att vi människor samlever kollektivt.

Detta låter kanske som en hippiedröm, men är ett sätt som guaranifolket har levt i hundratals om inte tusentals år. Tyvärr har detta förändrats på grund av den tidigare kolonialiseringen och på senare dagar mötet med det ”moderna” samhället. Idag lever Guaranífolket sällan enligt visionerna och det kollektiva levernet är inte lika starkt som förr.

 

Här är en skylt som visar vart området börjar.

Därför har vi på Kawsay i samarbete med engagerade människor från olika Guaraníbyar i Charagua utanför Santa Cruz startat igång ett projekt som heter just Ivimarae där dess visioner ska uppfyllas; ett kollektivt liv och egenproduktion kombineras med natur som inte belastas av människan.

Ivimarae har sedan två år tillbaka tilldelats en markyta i byn La Brecha för att fullfölja visionerna. Detta är en av de varmaste regionerna i Bolivia, ett område som heter El chaco, ett område som är stekhett och väldigt torrt vanligtvis men som nu under regnperioden har fått sig lite grönska.

 

Möte med byns representanter från La Brecha och de drivande i projektet.

Huvudmannen, vaktmästaren och den stora inspiratören för projektet, Roberto Moreno bor på platsen tillsammans getter, hundar, fiskar och höns och jobbar dagligen för att kunna få igång ett liv som ska kunna ska ske enligt traditionerna.

Utmaningarna han nu har är att samla mer människor som vill bo, arbeta och engagera sig i projektet för att kunna skapa det kollektiva liv som är en viktig del av visionen

 

Här är några av oss som arbetade under veckan. Från vänster: Victor, Roberto, Vile, Eulogia, Effrain, Bernando

För ett par veckor sedan åkte vi från Kawsay och samlades alla för att tillsammans ta ett krafttag under 4 dagar. Vi byggde en damm åt fiskar så att de kan överleva när sjön torkar ut. Vi förberedde odlingsland som ska försörja gården och projektet, planterade träd och växter samt såg till bikolonierna som flyttade in på gården förra året.

 

Dammbygget färdigt, här flyttas de till sitt nya hem.

Vi hade också ett visionsmöte med ledare från området där idéer och planer smiddes. Bland annat bestämdes det att nästa besök och samling ska ske i april och att det då ska läggas fokus på att bygga ett ekohus enbart på material från Ivimarae. Kollektivgården kommer nämligen behöva mer yta för samlingsplats och boende för de som vi vara en del av projektet.

Kanske kan detta bli en bra förebild på hur ett hållbart socialt liv i samlevnad med naturen fungerar utmärkt. Ett paradis på jorden helt enkelt

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *