Fundación IPNA

I tisdags var jag och Tahra och arbetade på IPNA med deltagande video. IPNA är en skola och dagscenter för människor med funktionshinder. På tisdag morgonen stod jag och Tahra klara vid ett av Buenos Aires alla gathörn och väntade på vår skjuts. Vi hade bestämt träff där med Alex och Andrea som vi inte tidigare träffat. Det tog inte länge innan en grå bil plockade upp oss för inledningen på vårt nya äventyr. Vi körde ca 45 minuter ut från stan tills det att vi började se träd och låga hus, en del i glada färger och andra med trädgård. Drickandes mate i bilen fick vi veta att Alex är psykolog på IPNA och Andrea är special lärare. Småpratandes rullade vi strax in på skolan. ”- Que lindo lugar! ”, vilken vacker plats, utbrast jag direkt. IPNA är omgivet av grönska och blommor.

Nu var vi tvungna att vara snabba, vi hoppade ut ur bilen och Andrea och Alex gick direkt in till matsalen där frukosten höll på att avslutas och ljubel och skratt utbröt. Jag och Tahra direkt därefter och vi blev så hjärtligt mottagna med pussar och kramar från alla. Det är ett 30 tal glada själar som lever på IPNA, kanske några fler och sedan personalen. Vi fick snabbt tre glada guider och i rasande fart hade vi sprungit igenom IPNAS lokaler, där fanns musikrum, ateljé, psykolog, hantverk och andra rekreationsutrymmen.

En stor gräsmatta omger IPNA, ett gulligt litet får står och betar i skuggan av träden, fåglarna kvittrar och trädgården blomstrar. I trädgården jobbar de själva tillsammans med Alex och fixar och donar. De har även stora ytor veteodling som är en del av Pereyras projekt med ”familjekooperativ” men mer om det en annan gång.

Vi väntade in våra medarbetare Franco och Juan som har arbetat på IPNA under 6 månader med deltagande video. Nu hade de anlänt, och också de hördes ”- Chicos de pereyra!” utropades det, Pereyra killarna! Tillsammans drog vi direkt igång lekar med kameran. Pereyra har gjort en anordning där kameran står på en bräda i mitten och alla deltagare i leken håller upp kameran med hjälp av varsitt snöre som ni ser på bilden.

Vi gjorde en presentationsrunda och alla fick prata framför kameran i turordning. Det var otroligt vad som hände när kameran riktades mot en del. Personer som inte tidigare kunnat fokusera eller prata med oss babblade nu på i 180 framför kameralinsen. Det här var första gången med deltagande video för mig och Tahra och det var så fint att se hur väl mottaget det var och att det var så omtyckt. Efter presentationsleken gick vi samman och kollade in favoritställena, fick veta mer om arbetet med odlingen, favoritstället på sommaren som var IPNAS egna pol och självklart Asadon, utomhusgrillen.

Vi spenderade förmiddagen i deras vackra miljö och fina kärleksfulla atmosfär. Vi återvänder nästa vecka och då har vi en ny lek på gång, vad det är får ni veta nästa vecka!

/ Olivia & Tahra

 

Foto: Juan Manuel Méndez

Foto: Tahra Åhrberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *