Fest och gröt

Klockan halv sex på torsdagsmorgonen bar det av för att fira Pongal hos Mohan, en av grundarna till CIRHEP. Vi fick småspringa till mötesplatsen för att hinna i god tid innan solen skulle gå upp. På vägen såg vi färgglada målningar utanför nästan varje hus och musiken som dånade ut ur de stora högtalarna vittnade om att något var pågång.
Väl framme hade de redan blandat ihop risspad som stod och kokade över en eld. Överst i grytan hade ett lock av risrester bildats och alla stod exalterade och tittade på. Traditionen säger nämligen att det ger tur om locket kokar över kanten och faller av i väst, och att detta bör ske innan solen gått upp. Vi fick med spänning titta på när locket sakta flöt över åt alla håll och kanter precis lagom till soluppgången.

Efter det hjälptes alla åt att hälla i ris och flera andra ingredienser i grytan. När det var färdigkokat hade det bildats något som liknade gul risgrynsgröt, men som de här kallar pongal. Den söta pongalgröten dukades upp på ett stort bananblad tillsammans med kokosnötter, bananer, rökelser och ljus.
Även om den första dagen av högtiden Pongal är till för att uppmärksamma solen så kan även nygifta par firas. Vi passade på att välsigna ett äktenskap genom att bland annat måla torkad färg på våra egna och på det nygifta parets pannor.

DSC_5927DSC_5960DSC_5974

Den andra dagen av Pongal blev vi hembjudna till Pandi, då var det djurens tur att bli firade. Detta innebar att djuren hade en ledig dag då de blev pyntade och målade i färgglada färger. Pandi hade fem kor som alla behövde firas. Tillsammans med djuren stod vi utanför stallet och tände ljus och pyntade. Där kokade vi även den söta pongalgröten som dukades upp på liknande sätt som dagen innan.

DSC_6000          DSC_6045

Den sista dagen av den stora skördefesten Pongal var det dags att leka lekar. Då tävlades det i vem som kunde cykla långsammast och vem som kunde bära flest vattendunkar. Det skrek och hejades på de olika lagen och alla ville vara med för att döma. Allt detta till den höga musiken som spelats på byns torg under hela Pongal.
Tillslut smög sig nattens mörker på och vi bestämde oss för att det var dags att gå hem. Tre dagars pongalfirande hade gjort sitt och vi gick trötta hem längst den smala stigen mot kursgården.

Glad Pongal önskar Denise och Maja

DSC_6133DSC_6162

 

 

 

2 Comments

  • kerstin kling Svara

    Roligt att ni var med på skördefesten kram från farmor o farfar Grattis på födelsedagen.

  • kerstin kling Svara

    Roligt att ni fick vara med på skördefesten Grattis på födelsedagen. Kram farmor o farfar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *