Eucalyptusplantage och fabriker

Häromdagen fick jag följa med till Guichón i Paysandú departementet i Uruguay. Det ligger 4/5 timmars bilresa norrut från Montevideo. Paysandú gränsar till Argentina. Med fullpackad bil fick vi därför tillfälle till att umgås och diskutera på vägen dit samt tillbaks.

Guichon

Under eventet i Guichón samlades journalister, radiotalare, lantbrukare och samhällsinvånare till ett möte om giftiga bekämpningsmedel för jorden vi odlar på och alternativet av ekologisk odling – talare från samtliga närvarande aktörer.

Dagen efter var en heldag med olika vittnesmål om hur fabrikerna flyttar olagligt nära markerna och förgiftar med konsekvens av allergier, luftrörsproblem och cancer. Det ska finnas regler för hur nära fabrikerna får lov att vara, men tydligen så stämmer detta inte överens med verkligheten.

Det var mycket känslor och starka berättelser. Under hela dagen fottade och spelade vi in små videosnuttar för att kunna bearbeta till något större. Därför var det stående direktivet att fotta så fort det var någon eller något intressant.

Bilfärd Uruguay

Detta hände även på vägen till Guichón, då det mest akuta var att fotta de många eukalyptusfälten på vägen. Nyfiken över de många skogar över de annars öppna landskapen, blev förklaringen att ”det är Eucalyptus träd, sådant som det där företaget Stora Enso odlar, det är inte inhemskt, utan hämtats hit för att odlas här, men träet duger inte till annat än att göra anteckningsböcker till er i Europa, vilket ju inte är ditt fel, men det är så det är.”

Det hela väcker till tanke. Nästa år har FAO utlyst som året för jorden och marken, kanske rätten till mark och att få leva frisk och hälsosam kan förstärkas i och med det också.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *