Ett första besök till Kolunji!

Igår var vi på Kolunji Ecological Farm, en gård där Kudumbam har bedrivit ekologiskt jordbruk och agroforestry sedan 1990. Det var otroligt vackert och jätteintressant! Vi fick träffa all personal och fick en grundlig guidad tur, jättegod (och kryddstark) mat och massa nya myggbett. Fullproppade med intryck däckade vi klockan nio. Här får ni lite info om vad de sysslar med på Kolunji i byarna runtomkring:

Vi besökte Ammankorai Community Forest, en av de 11 Community Forests Kudumbam etablerade under mitten av 80-talet, som en motreaktion på statens initiativ att anlägga eucalyptusplantager i området. Skogen, som idag sköts gemensamt av två närliggande byar, ger människor örter som används till mat och medicin, ved till bränsle och virke, och möjlighet till rekreation. Dessutom har grundvattennivån i området höjts vilket ökat vattentillgången i byarna.

Mrs.Viji, en av Kudumbams personal, och Community Forests största damm.
Dammen fungerar som vattenkälla till de två byarna och den närliggande växtligheten.

Ammankorai Community Forests' major pond. A water source for nearby villages.

kolunji-3kolunji-5
Vi blev, med hjälp av översättning, guidade runt i skogen av Mr.Rengaraj Karruppan.

Kolunji Ecological Farm startades 1990. Målet var att visa hur ekologiskt jordbruk med traditionella grödor och agroforestry i praktiken innebär ett långsiktigt hållbart jordbruk. Idag är gården center för kurser och workshops Kudumbam håller inom de projekt de bedriver i området.

kolunji-7
kolunji-6Det som odlas på gården används till matlagning, medicin och i undervisningssyfte. 

kolunji-8
Eftersom staten Tamil Nadu är väldigt torr med lite regn så ger man på
Kolunji tips och ideér på hur man på många olika sätt kan förvara regnvatten.

kolunji-9kolunji-10
På Kolunji försöker man arbeta med kretslopp. I en kompost (t.v) hamnar därför både gödsel och matrester. Mr.Chelladurai visade oss också odlingar av Azola(t.h), näringsrika alger man tillför foder och åkern.

På gården finns även Vidivelli Children’s home. Det startades upp 1996 och i nuläget bor det 14 barn där. De går i en närliggande skola från första klass till dess de gått ut grundskolan. På gården får de lära sig att odla grönsaker i deras egen trädgård.

Läs gärna mer på Kudumbams hemsida:
http://kudumbamorganisation.wordpress.com

KRAMAR!

One Comment

  • Carin Svara

    Spännande att läsa om, fina bilder med! :)) Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *