”El Espino” byn med det första solenergiverket i Bolivia

Nu är jag åter tillbaka till byn där jag gör min praktik här i Bolivia. En by med 280 invånare, med en befolkning av urfolket Guaraní. Det är här som det första solenergiverket i landet installerades, för ungefär tre år sedan och det blev känt som ”El Espino projektet”.
Från början var planen att minst 130 familjer skulle gynnas av det här projekt och det var avsett att nå minst 235 hushåll inom 20 år.

 

 

Detta var ett samarbete mellan PEVD, regeringsavdelningen i Santa Cruz och elbolaget CRE som detta projekt startades. PEVD står för ”El programa de electricidad para vivir con dignidad” som på svenska översätts till ”Elprogrammet för att bo med värdighet”. Det är ett program med initiativ av nuvarande regeringspartiet MAS, med anledning att fler ska få tillgång till el i Bolivia och därmed förbättra levnadsförhållandena, minska fattigdomen och samtidigt skapa arbetstillfällen. PEVD är ett program som arbetar med hållbara energimodeller. Även om solenergiverket i El Espino använder sig av diesel, så är den förbrukningen av bränsle minimal. I huvudsak är det solenergi som är den dominerande energikällan.

 

Ett problem med solenergiverket var batterierna som används. De har en begränsad livslängd på cirka fem år och efter den tiden bör de bytas ut. Det skulle kosta 150 till 200 dollar för en familj, vilket de flesta familjerna här inte skulle ha råd med. Detta löstes via att elbolaget CRE tar de kostaderna och sköter den processen, vilket gör det möjligt att genomföra det här projektet.

 

Innan solenergiverket installerades var de flesta familjer här i byn utan elektricitet. Några hade generatorer för hemmabruk, men inte många. Nu för tiden kan folk i byn få el till sina hus genom att skaffa sig ett motsvarande kreditkort och därefter kan de köpa elektricitet på banken i den större byn Cabezas, 6 mil härifrån. Så även om det är omständigt att införskaffa sig el till sitt hem, har det gjort en stor skillnad för människor i sin vardag, i skolan och på sjukhuset här.

 

 

 

”El Espino projektet” har resulterat i att alla i byn har tillgång till el och målet för MAS är att alla i hela landet ska ha elektricitet i sina hem år 2025.
Men fastän det finns el i hela byn, betyder inte det att det bara är att ta fram en stekpanna och slå på spisen för alla i El Espino. Fortfarande är det många som lagar mat över öppen eld, eftersom de inte har pengar till att köpa en spis. Så även om elektriciteten finns där, finns inte möjligheten att utnyttja den till allt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *