Don’t work against nature, work together with it!

Vi har haft lite problem men att lägga in bilder men nu verkar det fungerar igen! Så här kommer en liten uppdatering!

Under förra vecka besökte ett gäng studenter CIRHEPs kursgård för att lära sig om watershed konceptet.  Studenterna läser ett biodynamiskt jordbruksprogram i staden Karur där de får lära sig allt om hur ett hållbart jordbruk kan gå till.  Programmet är tvåårigt och startades upp för två år sedan.  De studenter vi fick träffa var en av de första klasserna.  Deras besök har bringat mycket liv till kursgården jämfört med när det endast är jag och Denise här.  Om kvällarna när lärarna har gått och lagt sig har ungdomarna suttit kvar uppe och fnittrat under stjärnhimlen.  En dag fick vi hänga med klassen och då gick vi på tur upp för Kadavakurichi (KVK) berget som är ca 800 meter högt.  Det var otroligt vacker där uppe och en mirakulös utsikt över stora delar av KVKs watershedområde. Uppe på berget växte det mängder av citrongräs som doftade ljuvligt.  Likt nedanför berget har nästan all vegetation tidigare skövlats och idag står det endast två stora träd uppe på berget som inte är äldre än 40 år.  Dock är skillnaden mellan nu och för tio år sedan stor då det idag finns mycket mer träd och grönska nere i KVK dalen.  Studenternas lärare berättade att när har besökde CIRHEP för tio år sedan var här otroligt torrt och att det är svårt att förstå att det är samma område. CIRHEPs wathershed arbete har verkligen skapat förändring

DSC_3811

.DSC_3886

Don’t work against nature, work together with it!

Efter bergsbestigandet samlades vi efter en välbehövd lunch för en summering av veckan. En av studenterna gick fram och berättade om allt de har lärt sig och tackade alla som varit deltagande. Mohan som är ordförande för CIRHEP tackade även han för en lyckad vecka och talade om hur viktigt det är att vi värnan om vår natur och miljö. Han la tyngd i att framtiden ligger i ungdomarnas händer och att lösningarna finns här.  Som avslutade ord sa Mohan ”Don’t work against nature, work together with it!” som en uppmaning till studenterna.

DSC_3821

Förra veckan fått vi även lära oss om CIRHEPs arbete med ungdomsgrupper.  I dessa grupper tar de bland annat upp frågor kring hälsa, hygien och rättigheter samt tonårsproblem och näringsrik mat.  Under ett möte fokuserade vi på flickors menstruation där det uppståt en problematik kring dess natur. Bland annat har det varit tabu att tala om mens i många familjer.  En del föräldrar har haft dålig kunskap om bland annat  hygien, skydd, och menssmärtor samt sett det som något pinsamt. Vi fick bland annat höra om en flicka som använt sin fars skitiga kjol som binda samt inte fått cykla under sin mens. Pågrund av problem som dessa har många flickor fått stanna hemma ifrån skolan. För att undvika dessa problem har CIRHEPs ungdomsgrupper valt att lära flickor att sy tygbindor samt talat om hur de kan hantera sin mensvärk och hygien. Diskussioner har även förts med pojkar för att öka deras förståelsen och kunskap. Dessa möten har bidragit till att tabun kring kvinnors kropp och menstruation successivt börjar försvinna. Det är inte bara ungdomarna som får ta del av informationen, frågan lyfts även inom kvinnogrupper för att få spridning av kunskapen.

 

DSC_3830

Vi fick även berätta lite om hur vi har det i Sverige och vilka mensskydd som vanligtvis används. Vi visade bland annat upp tamponger och bindor men la tyngd i att inget av dessa alternativ är särskilt ekonomiska eller bra för naturen, då det inte går att återanvända eller återvinna.  Vi visade även upp en menskopp som alternativ och berättade att den börjar bli allt mer vanlig i Sverige men att bindor och tamponger fortfarande används mest.

DSC_4416 DSC_4429

Här är bilder från ett ungdomsmöte vi besökte i går där två flickor visar hur en syr sin egen binda.

Efter mötet reflekterade vi båda över att de tygbindan som flickor får lära sig sy och använda här är ett mycket mer miljövänligt alternativ än de miljontals tamponger och bindor kvinnor använder i Sverige.

 

Maja och Denise

2 Comments

  • Carin Svara

    Viktigt ämne tjejer! Bra ni skriver om det!

    • Ylva ek Svara

      Det borde vi ju göra här också! Sy egna bindor alltså! Kram Ylva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *