De vill rädda Santiagos dricksvatten

I en dalgång alldeles utanför Santiago är man ifärd med att etablera ett stort vattenkraftsprojekt, det största i landet av sitt slag. Dalgången, som kallas Cajón del Maipo, är ett populärt naturområde och besöksmål för många Santiagobor som åker dit för att promenera, cykla, klättra och fiska.

Projektet ser ut såhär:

En 7 mil lång tunnel kommer att samla in vattnet från tre älvar och ett antal vattendrag uppe på bergssidorna och leda det till några kraftcentraler i dalen. Efter att vattnet passerat turbinerna kommer det att släppas ut igen i floden längre ner.  Det här innebär en total torrläggning av ett flera mil stort område där det nu finns många vattendrag. Torkan kommer att leda till ett förändrat lokalt klimat som naturligtvis kommer att påverka hela ekosystemet. Dessutom är 8000 småjordbrukare i regionen beroende av de här vattendragen för sin bevattning.

Den elektricitet som produceras i kraftcentralerna var från början tänkt att gå in i stadens elnät, men sen bestämde sig elbolaget att sälja hela produktionen till jättebolaget Luksic som ska använda elen till en av sina gruvor.

Men det som är mest omdebatterat när det gäller det här projektet är frågan om Santiagobornas vatten. Av allt dricksvatten som konsumeras i regionen kommer 70-80% från just det här området. Det privata företag som sköter leveransen av dricksvatten till Santiago var från början motståndare till projektet, på grund av oro för att vattnet inte skulle räcka till, men sedan ett kontrakt skrivits mellan dem och elbolaget kommer de nu mot en präktig summa pengar att tillåta att vattnet istället används till elproduktion.

DSC_0174

Sedan projektets planer blev kända i 2007 har det funnits en rörelse av medborgare som försökt uppmärksamma farorna och stoppa bygget av vattenkraftverket. Gruppen Coordinadora Ciudadana Ríos del Maipo har med hjälpt av juridiska processer, information till politker och befolkning, manifestationer och bloggande försökt hindra elbolagets planer. Deras främsta argument är just faran för dricksvattnet. De menar också att om något skulle krångla i kraftcentralerna så finns en stor risk att stora vattenmassor plötsligt kan rusa ner för bergsidan, vilket skulle vara en livsfara för de som bor i eller besöker området.

Men trots att de har många sympatisörer så har organisationen ännu inte nått sitt mål, och nu är tiden knapp: Den stora tunneln är planerad att börja byggas om några veckor.

DSC_0295

Vad säger myndigheterna då? frågar jag en kompis som jobbar på en av miljömyndigheterna här. Han svarar att det är ett politiskt beslut att projektet godkänts, och att de tekniska utredningar som gjorts i slutändan inte behöver spela någon roll.
karta alto maipo Så här blev anteckningen jag gjorde när jag försökte få en bild av situationen.

Vi följer utvecklingen och fortsätter rapporteringen i nästa inlägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *