De tamilska flyktingarna i Trichy

Idag har vi besökt en internationell NGO (icke-statlig organisation) som jobbar med flyktingar. De bedriver bland annat aktiviteter sedan 2011 i ett flyktingläger för tamiler från Sri-Lanka som flydde under åren av inbördeskrig till Tamil Nadu.

Tamilerna har ingen möjlighet att få permanent uppehållstillstånd och därmed erkänns de inte som indiska medborgare. De har heller ingen möjlighet till att få ett jobb som kräver högre utbildning. Det vanligaste yrket är målare, vilket oftast är säsongsbaserat då monsunperioden förhindrar arbetet.

Samtliga flyktingar i landet har dock rätt till sjukvård, skola och arbete. Dessa rättigheter ger också dem giltiga skäl, vilket krävs, för att få tillstånd till att lämna lägret. Organisationen som vi besökte försäkrade oss om att

tamilerna i flyktinglägret i Trichy har det relativt bra.

Deras basala behov är tillgodosedda och skola, sjukvård och arbete finns nära till hands.

I dagsläget har Indien varken skrivit under eller ratificerat den internationella konventionen om flyktingars rättigheter från 1951. Ett erkännande av denna internationella lag, skulle innebära ett utökat skydd för flyktingar och därmed öka statens skyldigheter.

Under mötet kunde jag inte låta bli att berätta om individuell människohjälps arbete med flyktingar på Transit boendet i Arlöv. Det är en verksamhet som jag under lång tid har varit engagerad i och som ligger mig varmt om hjärtat. Ofta tänker jag på de fantastiska människorna som jag fick träffa på boendet och hur jag fick ta del av deras drömmar om att skapa ett nytt liv i Sverige. Det var tyvärr alltför många av de drömmarna som inte gick i uppfyllelse.

Frågan är hur framtidsutsikterna ser ut för de generationer som växer upp i det tamilska flyktinglägret i Trichy? Jag undrar hur deras drömmar ser ut. Dessvärre besvarades vår förfrågan om ett besök i flyktinglägret med ett nej. Anledningarna var många och inte särskilt förvånande. De ville helt enkelt inte att vi skulle få en felaktig bild av flyktingarnas situation i Indien.

DSC_0862

One Comment

  • Framtidsjorden Svara

    Det är tufft för dem. I Indien lankser och i Sri Lanka indier.
    Intressant att ni besökte denna organisation.
    /Tobias

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *