De första dagarna och besök från en tidigare praktikant

Endast fem dagar har vi varit i Indien. Av någon anledning känns det som att vi har varit här mycket längre, förmodligen på grund av alla nya intryck och händelser. Den ytterst påtagliga värmen, dofterna, maten, alla människor och djur… Vi börjar så småningom komma in i rutiner både på kontoret samt hemma i lägenheten. Dock känns det som att vi måste välkomna ovissheten till viss del och lägga viljan att planera bakom oss ett tag. Vi ser detta som ett bra tillfälle att få lära oss leva i nuet!

Under en heldag besökte vi farmen Kolunji för att lära oss om hur de jobbar för hållbart jordbruk. Ett helhetstänk kring miljö, jämställdhet och utbildning är en viktig grund för Kudumbam. På Kolunji bor det för tillfället 17 barn, varav de flesta är föräldralösa och har av olika anledningar inte haft tillgång till skola. Genom Kudumbams insats får barnen en chans till utbildning och genom den en möjlighet till jobb i framtiden. Barnen får samtidigt lära sig vikten av ett hållbart jordbruk och miljötänk. Kudumbam hoppas sedan i framtiden att några av dessa barn väljer att jobba på föreningen för att driva den framåt och fortsätta jobba för en hållbar framtid. När barnen kom hem från skolan blev det mycket lek – de sjöng sånger om hållbarhet och miljötänk på tamil och visade oss olika indiska danser vilket var underbart att se. Det var omöjligt att inte åka berörd från Kolunji, och vi ser fram emot att snart komma tillbaka.

_20180305_191910

Under våra första dagar på plats i Trichy hade vi turen att träffa Sara, en f.d. praktikant som var på Kudumbam för åtta år sedan, 2010. Sara jobbar nu med CSR (corporate social responsibility) i Storbritannien samt är yogalärare. Hon berättade hur det var då när hon var här och vilka förändringar som skett:

There were no monkeys at Kolunji when I lived there. Scarcity in the wilderness have forced them closer. The global climate for development and aid work has devolved since 2010. Though Kudumbam’s expertise is now more sought for than ever, some participants with money to invest are now willing to pay for the training once considered highly experimental. The NGO are through this new financial model still able to reach out to those in the margins.
.
The rich in India are richer and the poor certainly poorer. There are now 17 children living at Kolunji. It’s nice to see a generation shift at this 35 year old NGO though the big bittersweet fact is that it would be nicer if the charity was rendered obsolete. It is easy to feel that the world is filled with evil wrongdoers though let me tell you first hand that the counterbalance is here. We will continue the good work, and when doubt comes, we will be right here waiting.

Sara och Poppy - ett kärt återseende.
Sara och Poppy – ett kärt återseende.

Vi är tacksamma över att få vara här på Kudumbam och att få ha träffat Sara som kunde berätta om sin praktikantupplevelse. Vi hoppas att vi en dag kommer kunna berätta för framtida praktikanter om våra erfarenheter, och visa på förbättringar som skett under tiden.

Tänk hållbart!

/Felicia, Ylva och Irene

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *