Bakom grönskans kuliss

vaxter
På fälten runt Kadavakurichi är det snart skördetid. Under våra veckor här har växterna skjutit i höjden och är nu längre än oss.

Här i detta inlägg stannar vi kvar i Indien men nu är Mumbais myllrande gator ersatta med grönska och lantlivets fridfulla tempo i Tamil Nadu. För trots att området kring det vackra berget Kadavakurichi som organisationen CIRHEP (Center for Improved Rural Health and Environmental Protection) jobbar med är utsatt för extrem torka och en utebliven monsun sen flera år tillbaka så var landskapet förvånansvärt grönt när vi anlände i slutet av oktober.

När organisationen grundades 1994 så led området redan då av torka och bönderna som brukade jorden och livnärde sig på åkrarna fick mindre skördar. Detta resulterade i en migration av bönderna från landsbygden till större städer, där de istället sökte jobb inom andra områden.

Ett av CIRHEPs stora mål har därför varit att arbeta med att ta tillvara på den begränsade mängd vatten som området har haft tillgång till. Flera så kallade Watershed Projects* har byggts för att få regnvattnet att stanna kvar i området och på så sätt återigen göra marken bördig. Projekten har varit lyckade och under regnperioderna så odlas det mycket grödor på åkrarna. Tack vare de förbättrade möjligheterna har bönderna börjat att återvända till byarna runt Kadavakurichi.

Men regnperioden, som pågår i skrivande stund och varar tills december, tycks även detta år hamna under snittet sett till regnmängden och ångesten över det faktumet står skrivet i många av de bönders ansikten som vi mött. För trots att Watershed projekten givit tydliga resultat i form av de nu gröna fälten så fungerar systemet endast om de då och då får en “riktig” monsun så att grundvattennivåerna inte fortsätter att sjunka. Det är nu fyra år sedan den senaste regnperioden då det föll tillräckligt med regn.

Mer om hur CIRHEP kämpar med denna problematik i sitt dagliga arbete kommer i nästa inlägg.

* I korthet går watershed ut på att bevara det lilla regn som ett området får. Detta har de åstadkommit genom en mängd kreativa lösningar som är helt anpassade för just de geografiska förutsättningar som råder i deras närhet. Bland annat så bygger man olika sorters dammar eller planterar träd som binder jorden och förhindrar jordskred.

IMG_6404
Det vackra berget Kadavakurichi dominerar landskapet.
 Ett exempel på hur ett CIRHEPS arbete med watershed projekten kan se ut.
Ett exempel på hur ett watershed projekt kan se ut.
Utmed denna stig går vår morgonpromenad in till byn och hela vägen kantas den av fält i olika nyanser av frodigt grönt.

2 Comments

 • Nils Svara

  Trevligt att se grönska kring Kadavakurichi igen. Ni kommer verkligen dit i rätt tid. I augusti var dammen vid banyanträdet helt torr. Lycka till med jobbet!

 • Linn Svara

  Så vackert!
  Så hemskt.
  Kom igen och regna nu då för bövelen.
  Suresh på Kudumbam förutspår att en till misslyckad monsun kan leda till omfattande klimatflykt i Tamil Nadu. Så frustrerande när Cirheps arbete egentligen är så otroligt effektivt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *