Praktikantprogram

Sök som praktikant

Framtidsjorden kommer under 2017-18 samarbeta med Latinamerikagrupperna kring praktikantverksamheten. Tillsammans kommer vi kommer att skicka 16 praktikanter under kommande höst/vinter. Vi kommer preliminärt skicka praktikanter till Indien, Brasilien, Bolivia, Argentina och Paraguay. I praktikantprogrammet ingår även en förberedande utbildning och efterarbete i samarbete med Biskops Arnös Folkhögskola.

Vi, Rebecka och Josefin, är tillbaka på CIRHEP igen och nu väntar några veckor med filminspelningar. Mohan berättar om hur de arbetar tillsammans med bönderna och utvecklar klimatanpassade tekniker för att ta vara på regnvattnet. "We catch the rain where it falls", säger han. Syntolkning: En man sitter på en stol och blir filmad och intervjuad av två kvinnor. #climatechangeadaptions #sustainableagriculture #watershed #eccofriendly

2017 kommer vi börja med förberedelseutbildning i augusti. Utresa kommer att ske i mitten på oktober och hemresa i mitten på mars.

Praktikantprogrammet är en möjlighet för dig mellan 20-30 år att komma ut för att lära och delta i utvecklingssamarbete i praktiken. Du lär även känna Framtidsjorden och Latinamerikagrupperna i Sverige.

Vem söker vi
Vi söker dig:
– som är mellan 20-30 år.
– som har ett intresse för globala utvecklingsfrågor.
– vill öka din kunskap om hållbar utveckling.

Meriterande är:
– engagemang i någon förening.
– erfarenhet av/utbildning inom av lantbruk och odling.
– kunskap i digitala medier och layout.
– erfarenhet av/ utbildning inom journalistik och skrivande.
– Om du söker praktik i Latinamerika krävs att har kunskaper i spanska och eller portugisiska.

Du får inte tidigare ha varit anställd hos Framtidsjorden eller Latinamerikagrupperna eller har deltagit i en praktik finansierad genom UHR.

Vi stävar efter en blandad praktikantgrupp med många olika erfarenheter representerade.

Tidsplan
Praktikantprogrammet börjar i augusti 2017 och pågår till maj 2018. För en mer detaljerat tidsplan läs mer på Datum för praktikantprogrammet.

Vad kommer du göra?
Som praktikant arbetar du hos våra medlemsorganisationer inom Framtidsjordens nätverk eller Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer. Arbetsuppgifterna varierar från kontinent till kontinent och från organisation till organisation.

Du blir under din praktik en viktig länk mellan våra organisationerna i Sverige och organisationerna i länderna. 
Efter praktiken blir du en informatör för Framtidsjorden eller Latinamerikagrupperna och ska sprida din erfarenheter genom ett informationsarbete du planerar tillsammans med de andra som varit ute och Framtidsjorden/Latinamerikagrupperna.
Se filmen om praktiken på Kudumbam i Indien nedan:

Finansiering
Vi står för kost och logi under praktiken, visum, vaccinationer och resor under praktiken.
Mat och uppehälle under utbildningen finansierar praktikanten själv. För tiden på folkhögskolan finns möjlighet att söka CSN för denna period.

Praktiken finansieras av Sida genom Universitets- och Högskolerådet samt Forum Syd.

Organisationer
Just nu arbetar vi med det sista inför kommande praktik.

Ansökan
Ansökan görs via Biskops Arnö Nordens Folkhögskola. Du hittar ansökningsformuläret på  www.biskopsarno.se/global-rattvisa. Sista ansökningsdag är den 18:e april.

Vill du veta mer?
Vi har sammanställt svar på de vanligaste frågorna på en egen sida. Du kan läsa dem på Vanliga frågor.

För att få information om Framtidsjorden och Latinamerikagrupperna och uppdaterad information praktikantprogrammet gå in och gilla oss på facebook eller gå in på vår webbplats regelbundet.

Läs mer om vad praktikanterna gör när de är ute på deras blogg: www.forandra.framtidsjorden.se . Där kan du läsa praktikanternas blogg från praktikanter som varit ute.

Är du intresserad och har frågor, kontakta: Tobias Linghag tobias.linghag@framtidsjorden.se och/eller Oscar Barajas oscar.barajas@sal.se och/eller Robert Norman robert.norman@biskopsarno.se