Yemaya – Havsgudinnan

Det har alltid varit ett starkt intresse för mig med seder och kulturer. Därför också som jag studerade kulturgeografi i min kandidatexamen och också hur jag kommit in på det här med kommunikation och vara en världsmedborgare.

Jag gillar att interagera med människor, förstå hur vi tänker och varför vi lever som vi gör. Uppvuxen nära havet, har jag också en dragningskraft till vågorna, gärna mera när det är mindre folk för att hylla de krafter som finns på plats. Så därför hade jag snappat upp att det längs västkusten av Sydamerika finns en tradition som utvecklats genom influenser och kulturer från Afrika; firandet av havsgudinnan Yemaya. Jag var väldigt intresserad av att få vara med. Efter ett uppdrag den 2e februari med min organisation REDES (se föregående inlägg), för att fotta och dokumentera, tog jag därför kustvägen ”la rambla” tillbaks.

Det var som vanligt matedrickandes människor och månen lyste upp havet. Rätt som det var, började jag notera alla dessa små båtar av vitt flytande material, ibland med små ljus på. ”Plocka blommor, önska inget specifikt” hade instruktionerna varit tidigare från personer på Ecotienda. Så jag passade på att hylla Yemaya i havet med blommor jag plockat på vägen. Men ju närmre parque rodo jag kom och sandkanten där nedanför, desto mer folk fanns på plats. Hela stranden var full. Vid havskanten vadade folk med sina ljus, vita och blå blommor och satte ner sina offergåvor till havsgudinnan. Vita och blå julgransljus fyllde små sandhål. Musiken vibrerade av trummor, sång och dans. Försäljare fyllde vägkanten med alla möjliga souvenirer i form av planscher, ljus, armband, halsband, klistermärken, blommor, nyckelknippor, snäckor… Allt i blått och vitt.

Yemaya hedrande

En bit bort, fanns ett monument, osäker på om det alltid stått där, med kvinna på ett snäckskal, som var omringad av ljus, blommor och en del foton på personer som saknades. Tillsammans med en nyfunnen vän tog vi in atmosfären med varsin patchouli rökelse.

Det var en lugn och varm energi på plats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *