Tillbaka hos Guaraníbefolkningen

Cajsa och Sara är tillbaka i Ivitipora för en kortare tid, närmare bestämt fem dagar innan vår vardag avbryts med de karnevaler som drar förbi över hela landet. Inte så illa tycker vi.
Denna gång har vi för avsikt att samla intervjuer med de boende här på temat urfolksuatonomi. Som vanligt bor vi i olika familjer i byn, något som blir lite trevligare för varje gång då vi har skapat lite starkare relationer till alla här. Kvällarna slutar ofta med te-drickande och det samtals högt och ljudligt om de mesta.

IMG_8200

Foto: Cajsa Mosbakk. På bilden: Sopplockning i byn med skolbarnen

Här om kvällen fick vi lite mer insyn i byns historia som mot förväntan inte sträcker sig så långt bak i tiden.

För elva år sedan flyttade Guaraní folket till Ivitipora. Anledningen var svåra odlingsförhållanden, brist på vatten och tillgång till mat. Närmsta varuhandel låg fyra timmar bort, till fots. Vardagen var tuff för folket och de svåra omständigheterna ledde till de gemensamma beslutet att hitta nya frodigare marker.

Platsen blev den by där vi befinner oss idag. Den döptes till Ivitipora som är Guaraní för ”loma hermosa” och på svenska betyder ”den vackra kullen”.

Byn har utvecklats snabbt och levnadsförhållanden har skiftat med tiden. Till en början bodde alla byns invånare i ett stort tält medan konstruktionen av de nya husen ägde rum. Denna boendesituation i tält pågick i omkring ett år. Först för fyra år sedan kom de husen som vi kan se i byn idag. Med hjälp av regeringen har idag alla familjer ett hus med två rum och kök, samt toalett. Idag kantas även byn av en skola och påbyggnaden av den tredje kyrkan är igång.

IMG_9178

Foto: Cajsa Mosbakk. De gamla husen

IMG_9179

Foto: Cajsa Mosbakk. De nya husen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *