Syrebrist, superheater & snöstorm

Efter en vecka av acklimatisering uppe bland bergen på 3500 m.ö.h. har det nu blivit dags för det andra Ladakh-gänget att presentera sig. Vi är en grupp på tre bestående av Filippa, Hilda och Clara och vi håller till på LEHO, Ladakh Environment & Health Organisation, som arbetar med bland annat ekologiskt jordbruk, hållbar samhällsutveckling och självhjälpsgrupper för kvinnor. Vill ni göra en djupdykning i organisationens arbete och historia kan ni läsa vad förra omgångens praktikanter från Framtidsjorden skrev om detta för lite dryg ett år sedan här.

LEHO:s kontorsbyggnad

Så vilka är då dessa tre filurer som har flyttat in på tolv gemensamma kvadratmeter tillsammans med sin superheater (gasolvärmare) och samsas om sex täcken?

Först ut har vi skogstokiga Filippa Ekroth från den mysiga byn Vemdalen. Filippa har de senaste åren varit bosatt i Stockholm där hon har studerat internationella relationer och hållbar utveckling. Hon har också hunnit säsongsarbeta i både Schweiz och Norge då hennes största fritidsintresse är skidåkning. Utöver det gillar Filippa att laga mat i alla dessa former och odlar gärna sina egna grönsaker.

Näst på tur kommer ulltokiga Hilda Kivimäki från fjällstaden Kiruna som efter en tid i Göteborg kände att längtan till naturen blev för stor och flyttade till ett litet torp i Dalarnas djupaste skogar. När Hilda inte badar isvak eller odlar potatis kan det hända att hon jobbar som rasborrare 1020 meter under jord. Utöver detta har hon genom sitt intresse för mänskliga rättigheter tidigare arbetat som praktikant på Zanzibar inom projektet WEP, Women Education Project.

Sist ut har vi tetokiga Clara van den Bos från slätten utanför Linköping. Hon lämnade slätten direkt efter gymnasiet för tre år i Jönköping där hon läste globala studier, kulturella aspekter och perspektiv var något som ständigt fascinerade under utbildningen. En vanlig kväll sitter hon mest troligen framför en dokumentär medan händerna plockar med någon typ av planta eller pyssel.

Från vänster: Filippa, Hilda och Clara

Sämsta hittills: Att bagaget kom på efterkälken på grund av snöstorm och fortfarande befinner sig någonstans mellan Amsterdam och Leh.

Bästa hittills: Den magnifika panoramavyn över de omgivande bergen vi vaknar upp till varje morgon. De fantastiskt vänliga människorna här i Ladakh, till exempel vår omtänksamma och goa husmor Chuskit. Att vi, oftast, klarar att av stanna den lokala bussen på rätt plats i rätt tid.

Det vi ser fram emot de nästkommande fyra månaderna är att se perspektiv och lösningar som skiljer sig från hemma i Sverige, hur naturens och de praktiska förutsättningarna och begränsningarna avgör hur vardagen ser ut och att få en inblick i den ladakhiska kulturen. Vi hoppas att vi kommer kunna dela med oss av allt detta och mycket mer på bloggen framöver.

Julley från Filippa, Hilda och Clara

2 Comments

 • Linn Svara

  Hej hej!
  Skit med bagaget. Hurra för busskompetens.
  Ser fram emot att följa er.

 • Anna Ekroth Svara

  Så spännande!
  Måste vara så mycket intryck!!
  Säkert också jobbigt mitt i det roliga?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *