SECMOL ger studenterna en andra chans

Denna vecka har vi spenderat på SECMOL, en internatskola som ligger en bit utanför Leh där elever som inte klarade den statliga skolan får chansen att gå ett så kallat ”foundation year” för att sedan kunna fortsätta med sina studier. Tyvärr är det inte ovanligt att ungdomar i Ladakh misslyckas i ett eller flera ämnen i grundskolan, eftersom skolorna inte är tillräckligt anpassade till den ladakhiska kulturen.

SECMOL drivs som en NGO och är medlem i Framtidsjordens nätverk. Campuset på SECMOL är verkligen imponerande. Miljötänket och kreativiteten flödar! All elektricitet och varmvatten kommer från solenergi, alla byggnader är designade som solhus (= varmt och skönt inomhus), skolan odlar en stor del av sina grönsaker själva och det senaste projektet går ut på att producera egen biogas.

Här hjälps alla studenter åt med de dagliga sysslorna. Några lagar mat, några diskar, några mjölkar korna, några städar, och så vidare. Stämningen på skolan är verkligen på topp och vi har haft en underbar vecka på campuset.

Höjdpunkten varje dag var ”conversation class”. Under de här timmarna fick alla volontärer sitta med en grupp på tre-fyra ungdomar och prata engelska. Ämnena varierar från dag till dag, det kunde till exempel vara sport eller självreflektion. Studenterna får öva sin engelska och samtidigt en chans att lära sig om kulturen i andra länder. Ibland var det svårt att hålla sig till ämnet eftersom studenterna hellre bombarderade oss med frågor om hur saker och ting fungerar i Sverige.

Det var så fint när jag frågade en av tjejerna vad hon har lärt sig under sitt foundation year på SECMOL. Då svarade hon:

– Jag lär mig massor av saker. Men den kunskapen jag får här kan jag ta mig utanför Ladakh. Nu kan jag ge mig ut i världen, helt själv!

DSC_1274
Ett par utav solcellspanelerna som driver skolans elnät.
DSC_1280
Tedags!
Sopsortering1947483_10153840370830156_1864096514_n
Skolans återvinning.

 

Mount_SECMOL1925053_10153840366640156_1768432086_n
Utsikten från Mount SECMOL, berget intill skolan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *