Så mycket mer än bara en korg

Det bränner i fingrarna av kyla. Klockan är strax efter nio på kvällen och vi sitter med böjda ryggar på små hemsnickrade pallar. Det enda som lyser upp våra ansikten är glödlampans dämpade sken. Våra fötter är omringade av gröna blad, kvistar och rötter, det som inte är av värde att sälja men som istället kommer att bli en hejdundrade festmåltid för våra kor. En salig blandning av diverse grönsaker och frukter knyts ihop, vägs och packas. Vi håller på att samla ihop det som min familj ska ta med sig till morgondagens sammankomst. Till det som mina ecuadorianska föräldrar helt enkelt kallar ”las canastas” och som på svenska översätts till ”korgarna”. Kvällen är kylig men bland oss finns det bara skratt och värme. Det märks på min familj att det vi gör är betydelsefullt, allting räknas minst tre gånger och packas försiktigt ner. Spenat, persilja, selleri, trädtomater, morötter och broccoli. Varje gröda på sin plats. Ingenting får gå fel.

En gång i veckan samlas småjordbrukare från sju olika organisationer, tillsammans bildar de nätverket RESSAK, vilket står för La Red de Economía Solidaria y Soberanía Alimentaria del territorio Kayambi – Kayambifolkets Nätverk för Solidarisk Ekonomi och Livsmedelssuveränitet. Under mötena planeras projektet kring korgarna och även andra relevanta frågor diskuteras, så som klimatförändringar och olika familjers tillgång till vatten.  I projektet om korgarna deltar i sin tur 633 familjer och det är de som är producenterna. Bland dem finns det tio personer som jobbar volontärt, de organiserar och ser till att allting fungerar utan problem. Ginas ecuadorianska mamma Mirian är en av de som arbetar volontärt. För henne innebär det mycket arbete och ansvar, men det är inget som hon ser som problematiskt. Mirian pekar istället på alla de fördelar som arbetet innebär, hon menar att det är något som gagnar alla positivt.

En gång varje månad sammanställs och säljs de 210 korgarna som består av omkring 21 olika ekologiska varor. Varje familj bidrar med det som de odlar hemma hos sig. Vid varje månadsträff samlas varorna ihop, räknas, vägs och packas ner. Därefter körs de iväg för att hamna hos olika intresserade. Kundkretsen består av allt mellan olika politiska departement i huvudstaden Qutio till privatpersoner i byar utanför Cayambe, den gemensamma nämnaren är viljan att konsumera ekologiska varor (vilket påminner lite om en av de kända matkassar som vi har hemma i Sverige). Varje producent får sedan betalt för det som hen har bidragit med. Kunden får i sin tur en rejäl dos av potatis, rädisor, rödlök, gul lök, broccoli, rödbetor, paprika, trädtomat, sallad samt persilja och koriander. Även olika bönor, jordgubbar, physalis och ost brukar hamna i korgen. Allt beroende på säsong och tillgång.

Hela idéen med korgarna startade för ungefär två år sedan i Cayambe och med nätverket RESSAK. Projektet får bland annat stöd av MEGAP; Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca som ordagrant översätts till Departementet för Jordbruk, Boskap, Vattenbruk och Fiske. Under det senaste året har ideén spridit sig till fler provinser i Ecuador, som anammat samma arbetssätt. Tanken bakom projektet är att stärka småjordbrukarna. Istället för att ta sig till den lokala marknaden och försöka sälja sina varor, som de tidigare var tvungna att göra, blir det här ett sätt för producenterna att få en tryggare inkomst. Genom projektet hamnar makten istället hos jordbrukarna. De får själva överblick över försäljning och inkomst. Månadsträffarna innebär också en social tillställning där alla träffas, hjälps åt att räkna, väga och kontrollera att alla korgar får rätt innehåll. När korgana är färdigpackade och inlastade i bilar avnjuts en god lunch tillsammans.

Ett annat viktigt syfte med korgarna är att förhindra användning av kemiska bekämpningsmedel, att stärka efterfrågan av ekologiska varor samt erbjuda hälsosamma produkter till ett bra pris. En korg med ett betydelsefullt innehåll. Skapat av och med solidariska grunder.

Om ni vill veta mer om projektet så klicka gärna här.  

 

Saludos / las practicantes en Ecuador

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *