Rent Jordbruk, Rent Vatten

Vägen är stenig och krokig, bilen skakar och skumpar då vi tar oss högre och högre upp i bergen. Vi kommer fram till det lilla samhället San Rafael som ligger ungefär en timmes bilresa utanför Cayambe och utgör en del av Kayambifolkets territorium.  Människorna hälsar vänligt på oss och efter lite småprat tränger vi in oss i en liten kall lokal. Två kvinnor står längst fram och hälsar alla välkomna. De kommer ifrån vattenskyddsfonden FONAG (Fondo para La Protección del Agua) och har arbetat tillsammans med människorna i San Rafael för att värna om ett rent vatten, fritt från gifter och kemikalier. Ecuadors huvudstad Quito är beroende av San Rafael och kringliggande små samhällen eftersom huvudstadens vattenkällor ligger just där, på över 4000 meters höjd uppe i bergen. Således finns det ett stort intresse i dessa byar, eftersom att de på så många sätt har en direkt koppling till storstaden.

Kayambifolket, jordbruksdepartementet, miljödepartementet, RESSAK, FONAG (Vattenskyddsfonden) arbetar tillsammans med andra både statliga, privata, och sociala aktörer för att skydda vattnet och för ett hälsosammare, ekologiskt jordbruk i Kayambifolkets territorium. Arbetet för rent vatten går hand i hand med främjandet av ett ekologiskt jordbruk. Ett icke-ekologiskt jordbruk innebär att kemikalier går ut i vattnet, vilket sedan går ut i jorden och tillslut hamnar i vår mat och i våra kroppar. För att sprida information kring sambandet av ekologiskt jordbruk, rent vatten och vår hälsa anordnas möten och workshops för utbyte av kunskap.

Efter mötet besöker vi tillsammans med Kayambifolkets president, FONAG och människorna i samhället Señor Luis Iñaquizas ekologiska farmakulturgård Waykupampa. Señor Luis berättar om hur han gått från att tidigare arbeta som snickare, som tidigare tog och tog från naturen till att nu istället försöka ge tillbaka och bygga upp den igen. På sin farm jobbar han för att stärka den biologiska mångfalden på olika sätt. Under besöket berättar han entusiastiskt om hur bina bidrar till att öka mängden jordgubbar i jordgubbsfältet, hur de gula blommorna som växer intill jordgubbarna gör att bina trivs bättre, hur grisarnas avföring används både till gödsel av växterna och till gas som sedan utnyttjas för att laga mat på gasspisen i köket. Han pekar på flera olika komponenter som tillsammans skapar en helhet. Han är stolt över sitt arbete som numera grundar sig på naturens villkor, på kort tid har han lyckats utveckla sin gård till ett ekologiskt paradis. Luis Iñaquizas och hans farm Waykupampa är en inspiration och en förebild för oss alla.

granja5
Señor Luis förklarar hur processen går till när avföringen från grisarna omvandlas till gas.

 

granja8
Waykupampa ligger vackert beläget, till vänster ser ni delar av jordgubbsfältet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *