Nätverksträff

Cirka två veckor in i vår vistelse här i Boliva bar det av till ett av de samhällen där Kawsay är verksam, nämligen Ivitipora. Tillsammans med Några kollegor lämnar vi Cochabamba där organisationen har sitt kontor och beger oss iväg på en 12 timmars resa till byn som ligger beläget två timmar utanför Santa Cruz. Väl I Ivitipora samlas vi tillsammans med några andra från nätverket hemma hos Mbruvichan och hans familj. Vi bjuds på Mate som är ett te som dricks ur en speciell behållare och vandrar laget runt. Mbruvichan som är vald av folket agerar även deras ledare och ser till att vi alla får någonstans att bo under vår vistelse då han har yttersta ansvaret över oss gäster.

Från vänster: Esmerito, Eusevio (El Mbruvicha) och Fermin

Foto: Cajsa Mosbakk

Syftet med vår nätverksträff rörde sig om att utveckla samarbetet och utbyta kunskap byar emellan och bjöd på gäster från bland annat Brasilen och Peru. Frågor som diskuterades under de två dagar mötet pågick behandlade frågor som till exempel hållbar odling och utbyte av fröer. Ett annat hett ämne berörde ursprungsfolks rättigheter. Bolivia har sedan Evo Morales tillträdde gått igenom en mängd förändringar vad gäller politiken och arbetar aktivt med att ge ursprungsbefolkningen fler rättigheter. Ett roligt fakta är att Bolivia under 2009 bytte namn till ”Plurinacional De Bolivia” vilket betyder mångnationella Bolivia. Landet har även erkänt trettiosju officiella språk som nu enligt lag lärs ut i skolan. Språk som höll på att glömmas bort kommer alltså att bevaras, och med de även kulturen.

thumb_IMG_4691_1024.jpg

Foto: Marcelo Murillo

Livet i Ivitipora skiljer sig från både vad vi är vana vid i Sverige, men även till stort från vad vi vant oss med i urbana Cochabamba. Livet kantas av gemenskap och är uppbyggt på ett mer kollektivistiskt vis. Var och varannan dag kommer grannar förbi för att låna saker av varandra. Djuren springer lösa och man hjälper till att ta hand om varandra. Mycket odling sker i byn och intrycket vi har fått är att invånarna i byn undviker kemikalier så lång det går. Odlingarna sker till exempel utan konstgjord bevattning.

Foto: David Murillo

One Comment

  • Linn Svara

    spännande!
    Detta var alltså utbytet organiserat av tre af Framtidsjordens medlemsorganisationer?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *