Kvinnors insatser i fokus

Den 6 april hyllades den framlidne Dr. Nammalvar, som var en av grundarna till Kudumbam, i byn Vanagam, Tamil Nadu. Detta är ett årligt event sedan 2013 och hyllningen sker på hans födelsedag, detta år skulle han fyllt 80. I år var det extra speciellt då fokus låg på kvinnorna som ordnade programmet och det var endast kvinnor på scen. En historisk dag!

Fem ungdomar intar scenen som endast är gjord av ekologiskt material och färger. De startar programmet med en kulturell dans och slår i takt på varsin trumma. Efter de kulturella uppvisningarna stiger en kvinna upp på scenen och tar mikrofonen. Hon går igenom programmet och bjuder upp flera kvinnor på scenen. Kvinnan med mikrofonen är transperson, förklarar vår kollega, och Vanagam Team gör ett mycket starkt ställningstagande här i Indien i att inkludera socialt exkluderade personer i programmet. Men de gör det för att visa att transpersoner, som vilken annan person som helst, kan ordna och hålla i ett program med bravur.

Kvinnorna som äntrar scenen blir hyllade i tur och ordning för sina insatser inom jordbruk, biodling, lokala vårdinsatser, utbildning, konst och kultur. De blir tilldelade Nammalvarpriset och berättar hur Dr. Nammalvar funnits där som inspiration och motivation för dem under dessa år och fortfarande inspirerar. Kvinnan som blir hyllad för biodling berättar om hur hon utbildat 300 kvinnor i biodling och hur dessa kvinnor lyckats med att hålla det som sin huvudsakliga inkomst. Kvinnan som blev hyllad för lokala vårdinsatser är 90 år gammal och har själv förlöst över 2000 barn i lantbyar utan någon grundläggande skolutbildning.

30441478_10156117840598211_6518074889901965312_o

80% av bönderna i Indien är kvinnor. De ses ofta som arbetarna. Därav är det även de som sitter på kunskapen och det är dem vi måste lyssna på för att förstå hur det ligger till i jordbruket idag och även hur det var förr. Passande är då att det är ungefär 1000 personer i publiken denna dag och majoriteten av dem är män. Idag får de sitta och lyssna och ta in information av kvinnorna.

Det var rörande och imponerande att få ta del av denna historiska dag. I en liten by ute på vischan i Indien tar kvinnor plats på scenen, kräver jämlikhet och delar med sig av sina erfarenheter i landsbygden. Budskap som framgick under dagen är att transpersoner, kvinnor, liksom män, kan hålla i och ordna ett program och att kvinnor är inte på något sätt underlägsna män. Tillsammans kan vi alla bidra till ett jämlikare samhälle och en bättre miljö.

Tack för att vi fick ta del av denna inspirerande dag!

Fyra ungdomar startar programmet med en kulturell dans.
Fyra ungdomar startar programmet med en kulturell dans.
30415073_10156117840633211_4768411891909263360_o
Kvinnor tog plats på scen inför en publik på ca 1000 personer varav majoriteten var män.

 

Kvinnorna hyllades för sina insatser och blev tilldelade Nammalvarpriset.

One Comment

  • linn Reply

    WOW!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *