Kawsay Bolivia

Nu är det dags för Sara och Cajsa att ta över bloggen en vecka. För lite mer än tre veckor sen flyttade vi in på kontoret till organisationen Kawsay Bolivia, där vi också ska göra våran praktik. Kontoret ligger i norra delan av staden Cochabamba och är ett stort hus där även en av de anställda, Eulogia, bor.

Foto: Sara Nyberg

Kawsay är en organisation som sedan 1999 har jobbat med att hjälpa och stärka ursprungsfolkens rättigheter och identiteter. De samarbetar nära med många olika byar i hela Bolivia där de håller i kurser i ämnen som mänskliga rättigheter, ekologisk odling, ekonomi, politik, och konst. Våra dagar här i Bolivia kommer bestå av allt från kontorstid i staden med planering av kurser till det kollektiva livet i byar uppe i Anderna eller nere i Amazonasområdet.

Första helgen var det fest i Cochabamba, en kristen högtid där de firade de tre ärkeänglarna med traditionell dans och sång. Vi blev inbjudna till kollegan Victors hus för att sitta utanför och se på de karnivalliknande tågen av människor som dansade förbi.

IMG_4460-2

Foto: Sara Nyberg

Den första byn vi fick besöka är Ivitipora, en by i Bolivias första urfolksautonomi. Autonomi betyder att folken här är en del av Bolivia men med egen regering och egna lagar. De har sitt eget territorium och sitt egna språk som de lär sig i skolan – guarani. Här hade vi ett möte med två till organisationer som är med i nätverket Framtidsjorden; Cedap från Peru och Cepema från Brasilien. Tillsammans vill de tre organisationerna börja jobba urfolksbyar emellan över landgränser. De utbytte kunskap om fröer och planerade framtida besök till olika byar runt om i de tre olika länderna. Byledare och representanter för olika byar var där och delade videos som förklarade kulturen och hur de lever i respektive by.

 

23270389_832479170268006_3685886878422840502_o

Foto: David Murillo

Den här byn var den första av många som vi ska besöka och nästa vecka bär det av till Surima Grande för Sara, en frodig by i en dalgång, och för Cajsa, ett återbesök hos Guaraníbefolkningen i Ivitipora.

 

2 Comments

 • Linn Rabe Svara

  Kul att höra att det första mötet mellan Kawsay, Cepema och Cedap blev bra! Ser fram emot att höra mer. Lycka till i byarna.

  • Robert Norman Svara

   Det verkar ju gå bra.
   Ser fram mot bloggarna.

   Ha det fint

   Robban i rusk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *