Historien om den 60 mil långa demonstrationen

För snart 30 år sedan, den 16 augusti 1990 samlades närmare 300 människor i staden Trinidad här i Bolivia, för att börja vandra den 60 mil långa vägen till La Paz. De som samlades var ledare för olika comunidades (gemenskaper) ute i Amazonas och i El Chaco området. Byn som jag befinner mig i ”El Espino” ligger i El Chaco och ledaren här i byn, var med och deltog i marschen.
De marscherade för att kräva tillbaka stulen mark till ursprungsfolken, landets majoritet och för att få igenom en ny grundlag, för urfolks rätt till självstyre. Marschen fick namnet ”La Marcha por el Territorio y la Dignidad” som på svenska översätts till Marschen för territorium och värdighet. Det tog 34 dagar för demonstrationståget att ta sig till La Paz och flera andra människor anslöts sig på vägen dit. Till slut var det över en halv miljon människor som deltog i demonstrationen.

 

 

Med hjälp av utländska biståndsorganisationer med fokus på urfolksfrågor, lyckades man sätta hård press på landets makthavare. Det resulterade i att den dåvarande regeringen skrev under internationella konversioner, som garanterade urfolks rättigheter och 1996 infördes också en jordreform. Detta hände 500 år efter européernas ankomst till Amerika. Marschen för territorium och värdighet blev den första av en rad otroliga marscher ifrån ursprungs- och lantbrukarrörelser. Det är en historisk händelse och ett stort första motstånd mot den nyliberalism som fördes i landet av de kastilianska makthavarna.
En av de första frågorna som ställdes av journalister i La Paz till marschdeltagarna inför marschen, var om de skulle komma nakna med fjädrar och om det var värt att skicka en fotograf. Även fast det har hänt mycket sedan 90-talet här i Bolivia, finns det otroligt mycket rasism kvar än idag. Men det som hände den där dagen 16 augusti 1990, blev ett första steg för en fördjupad kamp, en kamp för ursprungsfolkens rättigheter. Det är en kamp som inte kommer att upphöra förens den är uppnådd och ”Marschen för territorium och värdighet” är en händelse som aldrig får glömmas bort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *