Fundación Cambugán

Vi, Matilda och Tove, har nu varit på plats i Ecuador i en vecka. Vi gör vår praktik hos Fundación Cambugán, en nykomling i Framtidsjordens familj, som grundades för 17 år sedan. Från början arbetade organisationen framförallt med att rädda urskogen i Ecuador, genom att köpa upp mark och skapa naturreservat så stora bolag inte kan komma dit och skövla. Skogsskövling är ett stort problem i Ecuador och urskogarnas omfattning minskar i snabb takt. Det skogsreservat som organisationen har skapat har även gett namn till organisationen, Cambugán.

Entrén och gårdens huvudbyggnad i Píntag
Entrén och gårdens huvudbyggnad i Píntag. Foto: Matilda Norelius

Vi bor på organisationens andra projekt, en ekologisk gård i Píntag, en timme sydväst om huvudstaden Quito. Gården används dels som modell för att visa studenter, forskare och intresserade Píntagbor hur ekologisk och hållbar odling kan se ut och skötas. Organisationen jobbar även med att fånga upp andra intressenter och producenter i grannskapet för att hjälpa dem att sälja sina varor och uppmuntra dem till att odla utan kemiska bekämpningsmedel, använda naturgödsel och odla i polykulturer/samodling. De producenter som organisationen samarbetar med fungerar ungefär som ett kooperativ. Gårdarnas produkter samlas in för att säljas varje vecka; grödorna transporteras till Quito och säljs i en affär för ekologiska varor i norra delen av staden. Därefter delas vinsten ut till respektive producent. Det finns inga krav på kvantitet eller hur frekvent producenterna kan sälja.

"Händerna i jorden", en av gårdens odlingsmarker och växthus
”Händerna i jorden”, en av gårdens odlingsmarker och växthus. Foto: Matilda Norelius

På gården finns två hus, ett större med organisationens kontor och ett mindre för volontärer, där vi bor. Gårdens ständige arbetare, Don Héctor, bor i det större huset. Det finns tre ordentliga odlingsytor (som snarare motsvarar trädgårdsland), där det bland annat odlas potatis, majs, bönor och olika typer av kål. Ett stort växthus med bland annat tomater, bönor, örter och bladväxter samt paprikor och gurkväxter. Ytterligare ett växthus är på väg att byggas, ytan är markerad och materialet levererat. Nu väntas det bara på att ett företag ska komma hit och sätta ihop det. Båda växthusen är ungefär 100 m långa, men det nya kommer vara bredare än det befintliga. Utöver det odlas det också alfalfa, majs, sötpotatis och potatis på större fält ner mot dalen. Gården har även fem kor och flertalet kalvar, mjölken de får ihop säljs för att senare bli ost. Ett tiotal marsvin föds upp, dock endast för köttet. Ett fåtal höns finns också, men Don Héctor håller de strikt instängda i sina hus för att de inte ska förstöra odlingarna.

Samodling, här odlas bland annat lök, majs och bönor
Samodling, här odlas bland annat lök, majs och bönor. Foto: Tove Dahlbom

Organisationen har stora förhoppningar på gården och dagligen talas det om nya idéer och metoder som kan användas. Bland annat vill de satsa på ekoturism och agroturism, där inte bara gården besöks utan flertalet platser i området. Dessutom vill de starta en språkskola för människor vid organisationen och i Píntag med engelska, spanska och urspråket kichwa, samt skapa en plats för yoga och meditation. Gården är stor, mindre än halva marken är under bruk, resten vill de skydda för de inhemska växterna som växer där. I framtiden hoppas de kunna ha guidade turer för turister och visa de inhemska växterna som finns där och vad de historiskt sett har använts till.

Utsikt från andra sidan dalgången mot gården. Organisationens mark (närmast i bild) sträcker sig upp på båda sidor om dalen.
Utsikt från andra sidan dalgången mot gården. Organisationens mark (närmast i bild) sträcker sig upp på båda sidor om dalen. Foto: Matilda Norelius

Här är det fullt upp, så håll utkik efter uppdateringar från gården under veckan!

/Matilda och Tove

4 Comments

  • Linn Svara

    Så fint!
    Vad spännande att läsa mer om Cambugán – ser fram emot fortsättningen!
    Kram

  • Alice Svara

    Ett intressant och viktigt projekt! Ska bli spännande att följa!

  • Robert Svara

    Lite avundsjuk.
    Vi håller kontakten

    Robban i rusk

  • Matti Svara

    Intressant. Får komma och besöka er i januari. Verkar vara en vacker plats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *