Folkfest när Cayambe får 13 nya traktorer

Den 14 november var en speciell dag i distriktet Cayambe, vars ”huvudstad” också heter Cayambe. Amanda bor i Olmedo, som ligger 40 minuter norr om staden med buss och Natalie i Cangahua, som ligger 25 minuter söderut. Vi kommer berätta mer om livet i värdfamiljer så småningom.

Cayambe ligger ungefär en och en halv timme norr om huvudstaden Quito i provinsen Pichincha. Tusentals människor befann sig i parken i centrala Cayambe för en vecka sedan när borgmästaren Guillermo Churuchumbi, så väl som en av distriktets präster, välsignade inköpet av tretton traktorer och lastbilar. Dessa ska användas för att minska ojämlikheterna mellan stan och de mer rurala områdena, samt stärka banden mellan dem. I Cayambe bor över 110 000 personer, varav 58 % i urbana områden och 42 % på landet.

“Vi vill att till och med de områdena allra längst bort i Cayambe ska ha drickbart vatten och avloppsnät, eftersom detta garanterar trygghet”, sade borgmästare Churuchumbi i sitt tal till folket. Guillermo Churuchumbi är den första ursprungsfolksborgmästaren i Cayambe och blev vald i maj i år. Han tillhör Pachakutik, ett ursprungsfolksparti som är socialdemokratiskt.

Banco de Estado, en bank som instiftades för att finansiera samhällsservice, har lånat ut pengar till Cayambe för att kunna finansiera fordonen. Klyftorna vad gäller tillgången till vatten på landet respektive i stan är enorma – 20 % av de som bor långt ute på landet har tillgång till vatten, medan siffran för de som bor i urbana områden ligger på 95 %. En stor del av dricks- och avloppsvattnet åker rätt ut olika vattendrag.

Vi ser fram emot att se ett mer jämlikt Cayambe så småningom. Under tiden fortsätter vardagen som vanligt.

Av: Amanda Chavarría Persson och Natalie Morén James

 

Källor: Guillermo Churuchumbi, Cayambe, 2014-11-14. Banco de Estado (http://www.bancoestado.com/index.php/noticias/388-maquinaria-para-cayambe-con-credito-del-banco-del-estado).

One Comment

  • Rebecka Svara

    Haha, bilderna. I love.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *